In plaats van de kerstkaart: komende dagen hier onze overpeinzingen van 2006 en nieuwsjaarwensen van de redactie van FIETS.

Tweede kerstdag kun je natuurlijk naar een meubelboulevard, het bos, het strand of gezellig een gezelschapspelletje spellen. Maar ik voel me op deze dag altijd het beste na een stukje fietsen. Gewoon me even onttrekken aan alle familieverplichtingen, nadenken over het komende jaar en het kerstdiner van de avond ervoor ‘verwerken.’ Voor mij ontstaan tijdens de tweede kerstdagrit vaak ook de ideeën voor 2007. Niet beroepsmatig, maar de planning voor het komende fietsjaar. Welke tochten ga ik rijden? Wat wordt het hoofddoel? Of neem ik nog een sabbatical? Het laatste is het makkelijkste. Gewoon lekker fietsen wanneer je wilt. Regent het? Dan gaan je gewoon morgen. Toch fietsen, net als ik, veel fietsers het liefste rond met een doel. De Alpe d’Huez beklimmen, het rijden van de Amstel Gold Race of een tocht door de Pyreneeën maken. Heb ik mijn doel voor het volgende jaar vastgesteld blijft een belangrijke vervolgvraag over; hoeveel tijd wil of heb ik daarvoor over? Fietsen neemt namelijk een hoop tijd in beslag. Over een goede voorbereiding op bijvoorbeeld de Marmotte denk ik niet meer te lichtzinnig. Want al doende leert men. Dat ‘geintje’, inmiddels 2,5 jaar geleden is, heeft mij twee seizoenen doelloos rond laten fietsen. Niet omdat ik geen doel wilde hebben, maar omdat ik me er niet voor kon motiveren. Gewoon doelloos rondfietsen is vast ook ergens goed voor.
Dit jaar komt er wel wat speciaals op de planning komen te staan. Voor mij zit er dit jaar alleen helaas niet in om dat te bedenken tijdens de tweede kerstdagrit. Het wordt dus plannen tijdens een potje Triviant of het diner. Ook geen probleem, maar niet zo lekker als in de frisse buitenlucht. Ik hoop dat jullie vandaag wel lekker op de fietsen stappen en de doelen voor 2007 vaststellen. Dan wens ik jullie veel plezier en succes bij het bereiken hiervan.


Marcel Kruithof, redacteur.
Foto: baanfoto.nl