Naast de acht testfietsen die aan bod komen in FIETS nummer 11 zijn er nog andere cyclocross fietsen. We hebben er een paar verzameld. Vandaag de eerste vier, morgen de andere drie.In de test van de crossers troffen we ook een Trenga D: de € 1199,- kostende TDQ-5. Het betrof het 2006-model. Hier een afbeelding van het 2007 model. In wezen is er niet veel veranderd al heeft de TDQ-5 nu een Compact crankstel met 50/36 tandwielen. De aandrijving is nog steeds van Shimano 105. Ook bij de TDQ-5 kun je kiezen uit diverse wielsets. De prijs varieert tussen €1199,- ( Mavic Aksium) en € 1799,- ( Mavic Ksyrium SL).

Trenga heeft echter ook een luxe crossfiets: de Team-Q. Basis is de ‘FLT Hydro Cut 6.2 triple butted’ frame. De voorvork is uiteraard van carbon. Je kunt het frame los kopen voor € 749,- of compleet met Shimano Ultegra 10-speed waarbij je voor een zevental wielsets kan kiezen. De meest betaalbare heeft een Aksium wielset en kost € 1599,-. Voor de Citec wielset op de foto komt er € 300,- bij. De fiets is er in vier maten.

Ook Cannondale heeft cross-fietsen. Dit is de meest luxueuze: de Cyclocross SI SL Ultegra Compact. Een CAAD9 ‘Optimo’aluminium frame met zeer licht aflopende bovenbuis, een lichte Easton EC90 X carbon voorvork en een Shimano Ultegra aandrijving. En ook met het speciale Cannondale SI crankstel met 50/34 tandwielen. De wielen: Mavic Ksyrium Elite. Banden: Vittoria Cross. De fiets is er in maar liefst zeven maten. De prijs ligt rond de € 3400,-. Een los frame kost € 1599,-.

€ 1399,-. Dat kost deze Stevens Cyclocross Prestige. Een ‘tripple butted’ 7005 alumnium Crossframe met Carbon vork. En in mooi wit! De Prestige is afgemonteerd met Shimano Ultegra en een FSA Gossamer Compact crankstel, wielen met halfhoge Mavic CXP 22 velgen en Schwalbe banden.