Op zaterdag 13 september vond in Leiden het Nederlands Kampioenschap voor journalisten plaats. Onder prima weersomstandigheden bekampten de journalisten elkaar op het parcours van Swift in een A- en B-categorie. Vooraf was op de redactie van Fiets technisch redacteur race Menno Grootjans getipt als favoriet voor de titel.

Menno had het meest getraind, het meest gekoerst en zijn materiaal was vanzelfsprekend tiptop in orde. Bovendien grossierden de andere redactieleden op voorhand in excuses (aanstaand vaderschap, ploegleider spelen, ziek zwak en misselijk, fietsbeurzen, vakantie) waarom ze niet in vorm waren. Achteraf bleek niet Menno op het podium te staan, maar hoofdredacteur Rodrick de Munnik, die beslag legde op de derde plaats. Winnaar was de bijna 60-jarige (!) Peter de Jong, die als eerste door de laatste bocht kwam en met een kleine voorsprong finishte.

In de B-categorie werd Fiets vertegenwoordigd door freelancer Richard van Ameijden en eindredacteur Peter van der Gaag. Richard eindigde keurig bij de eerste vijf, Peter moest het in zijn eerste wielerkoers doen met een plek in de achterhoede. En dat ondanks het feit dat hij zijn benen had geschoren. Het enige wat dat had opgeleverd was de hoon van zijn gezin…


De uitslag:


A-categorie
1. Peter de Jong, sportgedichten.nl
2. Joost Lammers, RTV Noord-Holland
3. Rodrick de Munnik, Fiets 


B-categorie:
1. Rafael Stoker, Wielerupdate.nl
2. Ron Broersma, De Gelderlander
3. Erik dءilly, de Volkskrant