In Gerolstein, in het hart van de Vulkaaneifel, vond van 19 tot en met 21 Mei 2006 voor het eerst het Gerolsteiner TOUR-Festival plaats. Naamgevers van het festival zijn frisdrankenproducent Gerolsteiner, bekend van de gelijknamige profploeg, en het Duitse wielertijdschrift TOUR.

De eerste dag stond een bergtijdrit op het programma. De tweede dag was de radmarathon, die was op te bouwen uit een lus van 97 kilometer en eventueel een of twee lussen van 56 kilometer. De radmarathon werd grotendeels verreden op ruime, verkeersvrije wegen. De volledige afstand telde 209 kilometers en 3600 hoogtemeters. De derde dag waren er juniorraces, een ploegentijdrit, en een sprintwedstrijd. De deelname was prijzig, maar het festival was perfect georganiseerd, inclusief een fietsbeurs waar SRAM dit jaar de Europese introductie van de Force-groep verrichtte.

In de vroege ochtend van 20 Mei sta ik in mijn vak klaar voor de marathon. Omringd door zo’n duizend andere deelnemers, waarvan een groot deel in het vrolijke waterblauwe Gerolsteinertenue is gestoken. Wat kan er nog misgaan? Hedendaags natuurgeweld: onophoudelijke slagregens, hagel en harde windstoten. Na 97 kilometer houd ik het voor gezien. De regen- en lavaspetters zijn door drie lagen fietskleding heengedrongen en de reservebandjes zijn op. Minder dan zestig deelnemers besluiten wel door te peddelen. Ondertussen waait de fietsbeurs half omver, waaien dranghekken mee en besluit de politie om deelnemers voortzetting van de tocht te verbieden.  Slechts een enkeling was op tijd om de volledige afstand uit te rijden.

Het festival had alles in zich om een succes te worden, maar eindigt omvergeblazen en verwaterd. Wel heeft Gerolsteiner ons geleerd hoe het aan zijn voornaamste grondstof komt. En het smaakt naar meer. (Joris van de Klundert). Kijk op: www.tour-festival.de