Twee jaar geleden schreef ik in Fiets nog een brandbrief aan mijn fietsmaatjes om mij ieder jaar weer mee te nemen naar de Mergelheuvelland 2 Daagse. Natuurlijk hebben ze zich daar niet aan gehouden. Pas dit weekeinde maakte ik mijn rentree in Zuid-Limburg, met spijt voor de gemiste editie.

Want De Mergelheuvelland 2Daagse is nog steeds een van de leukste evenementen van het jaar. Het concept is perfect: fietsers van allerlei soorten en maten treffen elkaar in een grote Limburgse tent en duiken de velden en de lanen van Zuid-Limburg en de Voerstreek in. Na afloop komen ze terug in de tent, waar hun sterke verhalen worden begeleid door een sfeervol hoempapa-orkest. Toen was Ich bin wie du de hit, nu scoorde de carnavalsversie van Dire Straits’ Walk o life. Koos ik twee jaar geleden voor de weg, dit keer nam ik mijn mountainbike mee.

Een goede keuze. Het parcours was droog en leende er zich goed voor om lekker door te rijden. Omdat we laat vertrokken en omdat de routes goed uit elkaar getrokken zijn, was er nauwelijks sprake van hinder van collega’s op de singletracks. Ook niet op de stukken waar de 70 km en de 30 km elkaar overlapten. En na afloop smaakten soep en zopie weer naar behoren. Nog meer pluspunten: goede douches, schone toiletten, voldoende parkeerruimte voor fiets en auto.
Is er dan geen onvertogen woord te melden? Ja, onze camping lag precies in de geluidszone van een fikse houseparty, waardoor we tot half vier op ons matje lagen te deinen op een vette beat. Maar daar hadden mijn fietsmaten net zo veel last van als ik.


www.mh2d.nl