Fietsfabrikant Batavus is erin geslaagd een overeenkomst te sluiten met de bekende ver­zamelaar Toon Luijbregts uit Valkenswaard. Diens zorgvuldig opgebouwde collec­tie van topstukken op het gebied van fietsen en accessoires zal daarom binnenkort in het eigen museum van Batavus in Heerenveen te zien zijn. Voor Luijbregts is het van belang dat zijn verzameling niet in delen zou worden verkocht. Batavus geeft met veel plezier gehoor aan die wens, omdat de collectie tot de mooiste van Europa behoort en vele waardevolle, zeer goed onderhouden en unieke objecten bevat.

 

 

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan in 2004 richtte Batavus bij haar fabriek in Heerenveen een eigen fietsmuseum in. Daartoe werd een voormalige showroom geheel om­gebouwd, en waren verzamelaars bereid om hun oude Batavus (brom)fietsen en accessoires – al dan niet tegen vergoeding – ter beschikking te stellen. Ook daarna is er nog veel materiaal aangeboden, waarbij Batavus altijd kritisch is gebleven ten aanzien van de kwaliteit. De verzameling van Toon Luijbregts kon die toets meer dan uitstekend door­staan. Batavus is blij met deze kans om de collectie substantieel uit te bouwen met zeer waardevolle objecten, die op een unieke manier de ‘gaten’ in de fietsgeschiedenis te vullen.

Het merendeel van de verzameling van Toon Luijbregts is in dermate goede staat, dat de fietsen en andere objecten nog deze maand al in het Batavus-museum te zien zullen zijn. Daartoe behoren unieke exemplaren en merken zoals Rudge, Kangaroo en Clément. De geschiedenis van de fiets wordt verder gecompleteerd met mooie hoge bi’s, houten fietsen en draisines (loopfietsen). De collec­tie van Luijbregts, die erg tevreden is dat de kern van zijn verzameling bijeen blijft, bestaat uit meer dan 150 eenheden. Behalve fietsen behoren daartoe ook de meest uiteenlopende accessoires, waaronder (petroleum)lampen, pompen en andere fietsonderdelen, maar ook vele memorabilia.

De aanvulling op de collectie van Batavus zorgt voor een tweede volwaardig fietsmuseum in Nederland. Een al langer bestaand museum is het Velorama bij Arnhem. Batavus werkt al enige tijd met deze collega samen. De fietsfabrikant sluit zeker niet uit dat die samen­werking verder geïntensiveerd wordt.

De openingstijden van het Batavus-museum zijn iedere woensdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. In de komende maanden wordt bekeken of de belangstelling dermate groot is dat het museum op meer dagen geopend kan worden. Via de website van Batavus (www.batavus.nl) wordt de collectie in de komende maanden ook digitaal ontsloten.