De landelijke Fietsmaand is de vervanger van de 32 jaar oude landelijke Fietsdag. Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) organiseert samen met de KNWU en de NTFU de landelijke Fietsmaand. Van 22 april tot en met 21 mei worden in vijf aaneensluitende weekenden grote landelijke evenementen gehouden. Daarnaast zijn al meer dan 100 organisaties van kleinere evenementen bereid gevonden om aan te sluiten bij de landelijke Fietsmaand.

Tijdens de Fietsmaand zullen op vijf locaties grote evenementen worden gehouden. Op dit moment zijn twee evenementen bekend: een grote ligfiets en snelheids evenement op het circuit van Zandvoort en een fietsevenement in Valkenburg. Het laatste evenement zal onder andere een toertocht over het Tour de France parcours van de aanstaande Tour bevatten, een fietstocht door de Valkenburgse grotten en een clinic klimmen en dalen op de Cauberg.
Het streven is om alle vijf de evenementen plaats te laten vinden op locaties die normaal geheel of gedeeltelijk voor fietsers verboden zijn. Zo ging bij de presentatie het onbevestigde gerucht dat de opening op Schiphol zou plaatsvinden. Naast de vijf grote evenementen worden in heel het land talloze andere evenementen gekoppeld aan de Fietsmaand.
In de Fietsmaand zul je niet om fietsen heen kunnen. Zes uitzendingen van elk 25 minuten op een nog niet bekende televisiezender zullen verslag doen van alle fietsfestijnen. En een landelijke krant zal dagelijks de gebeurtenissen aankondigen en verslaan. Daarnaast maakt de organisatie een fietsgids en een fietsagenda die landelijk verspreid zal worden.
De landelijke Fietsdag is dus na 32 jaar komen te vervallen. Ooit gestart op de autoloze zondag, was het evenement na al die jaren toe aan vernieuwing en verbreding. “De fietsdag was eigenlijk allen voor de recreatieve fietsers, maar wij wilden ook andere soorten fietsers bereiken”, zo zegt Cees van der Padt, Nederland-manager van de NBTC.
De landelijke Fietsmaand heeft het KWF Kankerbestrijding als goed doel uitgekozen. Elke evenement dat in die maand georganiseerd wordt, zal een bedrag afdragen aan het KWF. Sponsoren als naamgevend hoofdsponsor Batavus, Bike Totaal, AGU, Rabobank, Eneco en Zilveren Kruis Achmea zorgen voor de broodnodige financiële draagkracht.