Fiets heeft de afgelopen jaren van tijd tot tijd aandacht besteed aan het internationale klimmersbrevet BIG, een uitdagende lijst met 1000 beklimmingen. Het overgrote deel – namelijk 950 – van deze toppen ligt verdeeld over elf zones in Europa. De resterende 50 beklimmingen kun je naar eigen inzicht op de andere continenten uitkiezen.

Moest je jarenlang goed zoeken om informatie over het BIG te vinden, sinds begin 2008 heeft het BIG een nieuwe en toegankelijke website. En dat heeft men geweten: het aantal deelnemers is explosief gestegen. Per 1 januari 2008 waren er bijna 800 deelnemers, in het voorjaar kon Michael Boogerd als 1000ste deelnemer op de lijst worden toegevoegd. Voor het BIG was dat een bijzonder moment: een gepassioneerde en tot de verbeelding sprekende fietser als Boogerd op nummer 1000! Michael is tijdens de onlangs verreden eerste versie van Boogie’s Extreme daarvoor nog eens bedankt. Zie: http://bigascensions.free.fr/boogie.htm

Dat de nieuwe BIG-site een toegankelijk toppertje is, blijkt uit de constante groei. Het klimmersgilde is tijdens het lopende jaar bijna verdubbeld; meer dan 1450 fietsers zijn nu met het brevet bezig. Dat is in 2008 toch een ‘klimmetje’ van 84%! Na Kurt van de Wouwer (nummer 500) en Boogie zal het BIG-bestuur dus op korte termijn op zoek moeten gaan naar een nieuw ‘erelid’ voor plaats 1500.


Wil je informatie over het BIG of je aanmelden? Dat kan gratis en eenvoudig via hun website. En je hoeft maar één beklimming te hebben gedaan om op de lijst te komen. Dat is kat-in-het-bakkie, want zone Benelux kent al 50 beklimmingen met daarin 10 bekende Nederlandse hellingen. Wat let je, nu de wintermaanden gaan aanbreken, om je eigen klimpalmares af te zetten tegen de BIG 1000 superlijst? Kan je in de winter ook nog leuke ideeën opdoen voor mooie bergtochten in 2009!


BIG: www.challenge-big.eu