De Franse bandenfabrikant Hutchinson brengt op de valreep van het crossseizoen nog een serie crossbanden met de UST-tubeless bandentechniek.

Bij het crossen is het gunstig om met minder druk in je banden te rijden. Dit verhoogt de grip en geeft ook nog enig comfort. Het nadeel is dat banden met een binnenband snel lek stoten, de zogenaamde ‘snakebite’. Dit is de reden dat profs met tubes rijden. Zonder binnenband is deze namelijk ook niet zomaar meer lek te stoten. Maar tubes hebben hun zeer lastige gebruiksaanwijzing. Zo moet je ze op de velg plakken en zijn ze lek, dan is het zeer omslachtig ze te plakken.
Bij de mountainbikes was de tubeless techniek – mede ontwikkelt door Hutchinson – de uitkomst. De banden kun je op een min of meer standaardvelg monteren en je hebt toch dezelfde voordelen als bij tubes.

Nu komt Hutchinson ook met de UST-techniek voor crossers. De Fransen komen met twee versies: de snellere Piranha CX en de Bulldog CX voor meer tractie. Helaas meldt Hutchinson niet welke velgen je moet gebruiken. Onder andere de duurdere Mavic-wielen zijn standaard min of meer geschikt voor tubeless en Shimano levert ook een racewielenset. En anders kun je met bijvoorbeeld No-Tube mountainbikesetjes vrijwel iedere velg geschikt maken voor tubeless.
Meer info vind je op  http://www.hutchinson-pneus.com/en