Tijdens de Bike Motion stond op de stand van Magura al een prototype maar nu is het officieel: Santos gaat een kettingloze mountainbike aanbieden.

Santos is duidelijk niet over 1 nacht ijs gegaan, de eerste foto’s van het prototype verschenen al maanden geleden. De testresultaten waren zo goed dat nu besloten is het model daadwerkelijk op de markt te brengen.

Het systeem werkt niet in combinatie met derrailleurs, alleen fietsen met naaf versnellin of ‘singlespeed’ komt in aanmerking.
Het systeem werkt met een tandriem. Dit is iets heel anders dan de V-snaar die bewezen ongeschikt is om een fiets aan te drijven. Een tandriem is minstens even sterk als een ketting en door de tanden in slippen onmogelijk.
Een tandriem moet ongeveer drie keer zo lang meegaan als een ketting terwijl het onderhoud niets voorstelt.

Waarom wordt het dan niet al toegepast op fietsen, op lichte motorfietsen is het al jaren gemeengoed. Omdat een tandriem niet ‘open’ gemaakt kan worden moet het rechter achterframe open kunnen, dit vraagt een creatieve oplossing van de framebouwer. Bovendien luistert de vorm van de tanden heel nauw, deze is van grote invloed op de weerstand en voor een fietser dus van levensbelang.

Santos lijkt nu alle problemen te hebben opgelost en heeft in 2009 de SCC03 ‘Beltdrive’ in het programma.