In het Duitse bikepark Winterberg vindt van 23 tot 25 mei het iXS Dirt Masters plaats, het grootste freeridefestival van Europa. Aan de start verschijnen ook veel Belgische en Nederlandse bikers. Het festival heeft als voorbeeld het Crankworx-festival in Canada. Dit festival wordt wordt beschouwd als „grootste speelplaats ter wereld voor mountainbikers”. Duizenden bikefans trekken er jaarlijks heen, om de gekste bikers bij hun halsbrekende toeren te bewonderen. Nu wordt er dus ook in Europa iets gelijkaardigs georganiseerd.

Ruim meer dan 1.000 bikers uit meerdere landen reizen tijdens het derde weekend van mei naar Winterberg om deel te nemen aan het grootste freeridefestival van Europa. Onder hen ook de tweevoudige Europese kampioen 4X Joost Wichman uit Lichtenvoorde. Deze 28-jarige is lid van de Nederlandse nationale ploeg. Voor Wichman is de competitie in Winterberg al bijna een thuiswedstrijd, want hij traint regelmatig in het Duitse bikepark om zich voor te bereiden op belangrijke wedstrijden. Ook ingeschreven is downhill-specialist Kristof Lenssens uit het Belgische Flavinne.

De organisatoren verwachten ongeveer 20.000 toeschouwers uit alle landen en een internationale wedstrijdsfeer. Bij het Dirt Masters-festival staan opnieuw drie internationale reeksen centraal, die tot de meest succesvolle mountainbike-events van de afgelopen jaren behoren: De iXS German Downhill Cup, een downhill-race, bergaf over het terrein, overal dwars doorheen. De Scott 4X Challenge: een fourcross-wedstrijd, uitermate spannend omdat vier bikers tegelijk tegen elkaar zullen aantreden. Het hoogtepunt zal de Cannondale “The Cut” Slopestyletour zijn. Daarbij gaat het om creativiteit, moed en stijlvolle uitvoering van sprongen over verschillende elementen.

Naast topsport is er ook een uitgebreid randprogramma. Met open-air-concerten volledig naar de smaak van de freeriders en een FMX Motocross Show zorgt voor een sterk staaltje luchtacrobatie. In de expo-area zijn 150 merken vertegenwoordigd met hun stands, waaronder alle belangrijkste fabrikanten. Ze stellen aan het publiek de laatste nieuwe trends en snufjes voor van de mountainbikesport. De toegang tot het festivalterrein zal gratis zijn. Alleen de toegang tot de concerten en de motocross-show kost 5 euro per avond. Alle informatie over het bikepark: www.bikepark-winterberg.de