Voor veel Nederlanders is de term ‘fietsplaatje’ er een die weinig goede herinneringen naar boven haalt. Het koperen fietsplaatje stond symbool voor de door minister-president Colijn ingevoerde rijwielbelasting van 1924 tot 1941. Prof. dr. Ferdinand H.M. Grappenhaus, oud-staatssecretaris van Financiën en emeritus-hoogleraar belastingrecht, schrijft over dit stukje unieke Nederlandse geschiedenis in ‘Over de loden last van het fietsplaatje’. Het boek is vanaf nu overal verkrijgbaar, en hoort bij de expositie ‘ Loden last’ in het Belasting- en Douanemuseum in Rotterdam.

Bijzonder aan dit boek is dat bij ieder exemplaar een replica van een authentiek fietsplaatje uit 1941 is toegevoegd. Dit is zo speciaal omdat het plaatje 1941 – 1942 nooit is uitgegeven. De Duitsers schaften de belasting in 1941 af. Na 65 jaar verschijnt dit als bijlage bij het boek van Grapperhaus, en is speciaal geslagen door de Koninklijke Munt.

De rijwielbelasting was een van de meest omstreden maatregelen van de Nederlandse regering. Reden hiervoor was het bijbehorende plaatje, wat zichtbaar op de kleding of fiets gedragen moest worden. Iedere fietser moest het bij zich hebben. Wie de belasting niet kon opbrengen, kreeg een ontheffing, maar ook een plaatje met een gat erin.

In zijn functie als staatssecretaris van Financiën was Grappenhaus verantwoordelijk voor de belastingheffing. Aan de hand van documenten en gesprekken laat hij zien wat de belasting voor de mensen betekende. Cartoons en anekdotes ondersteunen zijn betoog. De tentoonstelling in het Belasting- en Douanemuseum loopt nog tot 4 september 2006.

Kijk voor meer informatie over het boekje op http://www.uitgeverijvanwijnen.nl. Meer informatie over de tentoonstellling ‘Loden Last – Fietsbelasting 1924 – 1941’ vindt u op http://www.bdmuseum.nl.