Of hij hem straks in Parijs ook nog draagt is nog niet helemaal zeker, maar er ligt al wel een originele groene trui van Tom Boonen in het Wielermuseum in Roeselare. De bezoeker kan er ook de nieuwe, mooi ontworpen trofee van PMU bewonderen, tegenwoordig aan het leiderschap in het puntenklassement verbonden.

De groene trui, gesigneerd door Tom Boonen, is deze die hij om de schouders mocht trekken na de rit van Waregem naar Compiègne. De glazen trofee met groen truitje erin verwerkt is deze die Tom Boonen de 14de juli in ontvangst nam, op het podium in Le Grand Bornand. Het zijn de zoveelste Boonen-‘relicten’ die in het Wielermuseum in Roeselare te zien zijn. Want met onder andere originele WK- en Pro Tourtruien, zijn trofee van de Kristallen Fiets en trofeeën van zijn Tourritzeges in Les Essarts en Blois begint het museum al bijna het  Tornado Tom museum het worden.

Uiteraard loopt in het Wielermuseum intussen ook de prestigieuze overzichtstentoonstelling rond ’20 jaar wielerploeg flandria’ verder, en dit nog tot en met 30 november. Ook daarin ontdekt de bezoeker heel wat foto’s, leiderstruien, zegewimpels en trofeeën uit de Tour de France van flandria-renners als Jef Planckaert, Rik Van Looy, Walter Godefroot, Joop Zoetemelk, Eric Leman, Freddy Maertens en Michel Pollentier.

In het Wielermuseum in Roeselare is overigens heel wat meer te zien over de Tour. In de entree zijn er niet alleen unieke retro-affiches, maar ook Tourtruien en als absolute blikvangers de tijdritfietsen van Jan Ullrich en Lance Armstrong. Het initiatief past in een dubbeltentoonstelling, want tegelijk houdt het Borstelmuseum in Izegem dan weer een thematische expositie rond wielrennersschoenen. Izegemnaars Roger Decock, Patrick Sercu, Johan Bruyneel en Noël Dejonckheere hoorden tot de top in de wielersport en van hen wordt het schoeisel van tijdens hun carrière uitgestald. Maar ook de laatste snufjes van schoenen, handschoenen en accessoires komen aan bod en verwijzen naar de hedendaagse wielersport.

Zowel het Wielermuseum als het Borstelmuseum zijn open van dinsdag tot zaterdag, telkens van 10 tot 12 en van 13u.30 tot 17 uur. Het Wielermuseum ligt aan het Polenplein in Roeselare. Het Nationaal Borstelmuseum bevindt zich in de Baron de Pélichystraat 3 in Izegem.