De Tour is de kraamkamer van de racefiets. Vandaar dat we met een vergrootglas voor naar de televisie kijken. Dit zagen we.

Cadel Evans heeft een nieuwe Ridley speciaal voor de Tour de France. Waar je al bij de profs al veel nieuwe 11 speed groepen ziet rijdt Cadel echter nog gewoon met een 10 speed groep. Waar je op de fiets van waarschijnlijk de grootste kanshebber op de Tour overwinning een complete Record groep zou verwachten rijdt hij met Centaur shifters. Niet de Centaur shifters die in de winkel liggen, maar de 2009 shifters. In tegenstelling tot Chorus en (Super) Record blijft Centaur volgend jaar nog 10 speed, de nieuwe shifters lijken dus gewoon gecombineerd te kunnen worden met de huidige derailleurs.

Kanarie geel is de kleur die ze rijkelijk over de Pinarello Prince FPX van Alexondro Valverde hebben laten vloeien. Al in de 1e etappe reed hij met de gele fiets, de fiets waarop hij dus het geel veroverde. In de Tour verwacht je dat een gele fiets met de leiderstrui te maken heeft, maar dat is in ditmaal dus niet het geval. Het geel in de fiets komt van de nationale kleuren van Spanje, Valverde is namelijk de Spaans kampioen op de weg. In tegenstelling tot z’n fiets valt dat niet erg op aan z’n kleding, geen grote nationale vlag erop, maar een aantal rood-geel-rood strepen sieren z’n tricot.

Cunego heeft een wit-zwart gespoten Wilier Cento Uno gekregen die mooi past bij z’n leiderstrui in de ProTour. Z’n naam is niet met een sticker op ’t frame geplakt, maar mee gespoten. Pech alleen voor hem dat hij die trui niet meer aan mag in de Tour de France, omdat de Tour niet meer tot de serie ProTour wedstrijden behoort na de ruzie tussen de UCI en de ASO.

David Millar is de tijdritkampioen van Groot Britannië, daar is niets van terug te vinden op z’n tijdritfiets, mits je z’n wielen over het hoofd hebt gezien. Dat laatste is wel haast onmogelijk want op het dichte Zipp achterwiel staat een enorme ‘Union Jack’ en op het hoge voorwiel staan ook nog 2 Union Jacks.

In de strijd wie de schoenen heeft met ’t hoogste bling-bling gehalte heeft Cadel Evans een goede poging gedaan. Hij heeft van z’n sponsor Gearne namelijke nieuwe schoenen gekregen, de Gaerne G.Air Kangaroos. De schoenen zijn in de hoofdzaak geel met daarop zwarte Kangaroos, het klittenband is in ’t blauw uitgevoerd. Verder zit er nog het nodige wit in de schoenen want dat kan anno 2008 niet echt ontbreken. Maar Pozzato blijft de schoenenkoning, want tegen zijn  groen glimmende Sidi Ergo 2’s kan zelfs Bettini niet op. Een andere opvallende schoenkeuze is die van Luis Leon Sanchez. Z’n fiets en outfit van Caisse d’Epargne zijn roodzwart, maar z’n gloednieuwe Mavic-schoenen knalgeel. Opvallen doet het in ieder geval uitstekend. Een test van die schoenen lees je in Fiets-8, dat op 1 augustus verschijnt.


Foto’s: Cor Vos