De renners in de Tour moeten in het hete weer van de afgelopen dagen alle mogelijke moeite doen om hun warmte kwijt te raken. Ze sprenkelen water over hun lijf, dragen shirts die je helemaal open kunt ritsen, of ze knippen gaten in hun zweethemd, zoals sommige T-Mobile-renners.


Het is een beetje een vreemd gezicht: in het zweethemd van Matthias Kessler (T-Mobile) zijn een paar grote gaten geknipt aan de voorzijde. En het is sowieso al een zweethemd met veel (kleine) gaatjes. Waarom hij dit draagt? Om meer af te koelen dan met een dichtgeweven zweetshirt. Afkoelen doet het lichaam namelijk door zweet te verdampen. En met een luchtig, goed ademend gatenshirt kan het lichaam over een groter oppervlak zweet verdampen. Nog effectiever is het in dat opzicht om helemaal geen zweetshirt te dragen en het wielershirt van boven tot onder open te ritsen. Maar mogelijk vindt Kessler ook andere functies van het zweetshirt belangrijk, zoals dat het je lichaam, in zijn geval de rug, drooghoudt. Fiets-inspanningsfysioloog Adrie van Diemen voegt toe: “Al is het natuurlijk wel de vraag of in deze warmte en gehoos met water het zweetshirt op de rug droog blijft. Ik ben ervan overtuigd dat dit niet zo is. Wat wel een rol speelt, is dat als je een zweetshirt aan hebt, dit zweet en ook water van buiten (uit de drinkbus erop gesproeid) opneemt. Als het warm is, zal dit vocht verdampen en daarmee warmte aan het lichaam onttrekken. Door geen zweethemd te dragen, valt er gemakkelijker water (en zweet) van je lichaam af en alles wat ervanaf valt heeft geen bijdrage aan de afkoeling. Alles heeft dus zo zijn voor- en nadelen. Het is vooral ook wat je prettig vindt.”
Meer hierover lees je in de rubriek FietsCoach in Fiets nr. 8 en in nr. 9, waarin inspanningsfysioloog Adrie van Diemen onder meer in gaat op fietsen in de warmte.
Foto: Cor Vos