Tourhelden aan het werk zien van dichtbij in een gezellige entourage, dat is in het kort wat een porfcriterium na de Ronde van Frankrijk inhoudt. Gisteravond was de Profronde van Stiphout en daar was een primeur: Floyd Landis ’trad op’. En voor hem hadden de vele duizenden bezoekers toch net een beetje meer aandacht dan voor Marianne Weber, die op een podium naast het parcours optrad.

Even voor zeven kwam de Amerikaanse winnaar van de Tour de France in Stiphout aan, begeleid door zijn Nederlandse ploegmakker Koos Moerenhout. Dat zijn zege niet onopgemerkt aan Brabant voorbij is gegaan, was te merken: ook de nieuwe Lance moest begeleid worden door veiligheidsmedewerkers om op tijd bij de start te komen. Toch nam hij behoorlijk de tijd om handtekeningen uit te delen toen hij uit de kleedkamer kwam. Ondertussen had de mecanicien zijn fiets al klaargezet. Daarna volgde de race naar de start.

Andere renners profiteerden maar mooi van de luwte van Landis. Al was dat niet altijd naar de zin. ‘Als je een handtekening wilt, moet je het wel vragen hoor’, gaf Mathe Pronk een jeugdige handtekeningenjager les. Een man wilde absoluut op de foto met Michael Boogerd. ‘Ik sta met de groten der aarde op de foto, alleen met Boogerd nog niet. Dat gaat later geld opleveren!’, verklaarde de Brabantse fan, die alleen oog had voor de Hagenees.

En zo kwamen de wielrenners gisteren graag bij de Stiphouters thuis, met Floyd Landis als terechte winnaar. Dat je ze tijdens de wedstrijd vanwege de duisternis nauwelijks meer van elkaar kon onderscheiden, was niet belangrijk. Dat de koers een toneelstuk is, nog veel minder. Want voor de gezellige Stiphouters was de komst van Landis en Marianne Weber voldoende voor het jaarlijkse feestje.