Meer dan honderd jaar nadat de eerste fiets van eigen makelij de smidse van de Zedelgemse familie Claeys naar buiten reed, keert het legendarische fietsenmerk Flandria terug naar haar roots. Komend weekend blaast Bram Misseeuw van fietsspeciaalzaak De Fietsenmaker in Zedelgem dorp, de rode brigade nieuw leven in tijdens zijn opendeurdagen.

In 1894, precies honderd en vier jaar geleden, knutselde Leon Claeys zijn eerste fiets in elkaar in de familiesmidse op het Zedelgemse gehucht De Leeuw. Wat volgt is een lesje in modern ondernemen, want de fietshandel blijkt een bedrijfstak met toekomst. In 1927, dertig jaar na het allereerste fietsexperiment, rolt de 250.000ste fiets al van de band. Flandria, de merknaam die de familie Claeys voor haar fietsen koos, was toen al een begrip. Maar wat extra naambekendheid is voor de moderne ondernemer altijd leuk meegenomen en toen Aimé Claeys op een zondagmorgen in 1959 met wielrenner Leon Vandaele aan de praat raakte, bracht hem dat op ideeën. Vandaele had het jaar voordien zowel het Kampioenschap van Vlaanderen als Parijs – Roubaix gewonnen. Normaal levert dat je een lucratieve contractverlenging op, maar dat was buiten Vandaeles kopman Rik Van Looy gerekend. Die vond het maar niets dat één van zijn knechten zijn overwinningen inpikte en zette Vandaele op straat. Aimé rook zijn kans en stampte een eigen ploeg uit de grond met Vandaele als kopman en Briek Schotte in de rol van ploegleider. Een gouden zet zo bleek want in hun eerste seizoen was het kersverse Flandria team meteen goed voor 44 overwinningen. Achteraf gezien bleek dit slechts een begin.

 

Jaren bleef het stil rond het eens zo roemrijke merk. Tot de wielergekke Brit Adam Longworth Flandria per toeval nieuw leven inblies. Adam was, samen met zijn broer, al een tijdje op een eigen fietsmerk aan het broeden. Alleen een naam vinden bleek niet evident. Maar toen het duo tijdens een etentje in Leuven een onderlegger met daarop reclame voor Flandria tomaten onder ogen kreeg, loste dat probleem zichzelf op. Zich niet bewust van het wielerverleden dat aan hun nieuwe naam kleefde, lanceerden ze hun Flandria fietsen op de Britse markt. Pas toen een aantal wielerkenners hen op de voorgeschiedenis van Flandria wezen, besloten de broers in 2002 het legendarische merk in ere te herstellen.

Deze fietsen zijn nu ook klaar voor de Belgische markt en het resultaat daarvan is volgend weekend in de toonzaal van De Fietsenmaker te zien. Hypermoderne carbon frames, afgemonteerd met het state of the art materiaal en overgoten met een retrosausje. Het oude Flandria koplogo, het traditionele lettertype en natuurlijk de legendarische rode kleur doen de sfeer van de grote dagen herleven. De lancering van de Flandria fietsen nieuwe stijl mocht niet onopgemerkt voorbijgaan vond de Zedelgemse fietsenmaker Bram Misseeuw en hij trommelde met Michel Pollentier, Walter Godefroot, Marcel Ongenae en Patrick Verplancke een aantal Flandriahelden van weleer op om de fietsen waar zij ooit furore mee maakten welkom thuis te heten.

Het Flandria event start donderdagavond in de fietsspeciaalzaak van Bram Misseeuw met de officiële voorstelling voor pers en genodigden. Die avond wordt aan elkaar gepraat door wielercommentator Werner Verschaeve. Vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 december is er een opendeurweekend en kan iedereen de fietsen gaan bewonderen.

Bram Misseeuw – De fietsenmaker
Berkenhagestraat 2 – 8210 Zedelgem – 050 / 50 15 09