Op zaterdag 21 en zondag 22 juni organiseert de toerafdeling van de Helderse wielervereniging HRTC DOK de monsterestafette Den Helder-Maastricht-Den Helder, over een afstand van 660 kilometer.

Teams met tussen acht en twaalf fietsers starten op zaterdag 21 juni om de vijf minuten bij Hotel Den Helder aan de Marsdiepstraat in de marinestad. Per team rijdt er een volgwagen mee, terwijl de niet-fietsende deelnemers samen met hun fietsen in een ander busje(s) worden vervoerd. De etappes beslaan een afstand tussen 70 en 90 kilometer. De eerste wisselplek is pont Buitenhuizen over het Noordzeekanaal tussen IJmuiden en Amsterdam. Daar stapt deel twee van een team op de fiets voor de etappe naar Vianen. De derde wisselplek is Valkenswaard, van waar het door België naar keerpunt Maastricht gaat. Op de wisselplaatsen is beperkte catering, maar in Maastricht krijgen de estafettegangers een pastamaaltijd voorgeschoteld. De terugroute voert ook via Valkenswaard en Vianen. De laatste aflossing is in Purmerend, waarna het op de finish, ook bij Hotel Den Helder, afgaat.

Tot en met 2003 organiseerde HRTC DOK uit Den Helder al jaarlijks de monstertocht Maastricht-Den Helder, met een middernachtelijke start in de Limburgse hoofdstad. Wegens teruglopende belangstelling moesten ze in 2003 tot hun spijt het bijltje er bij neergooien. Het bleef echter kriebelen en het resultaat van dat gekriebel is een heuse estafette die de toerafdeling in 2008 voor de tweede keer organiseert. In 2007 hielden ze al een pilot, en nu wordt het dus serieus.

De inschrijving van de estafette sluit op 30 mei aanstaande. Er kunnen tussen de 10 en 25 teams meedoen. Teams moeten bij het inschrijven een gemiddelde snelheid opgeven, want aan de hand daarvan wordt de starttijd bepaald. Die gemiddelde snelheid moet minimaal 25 kilometer per uur zijn. DOK doet de tijdregistratie en meldt de teams op de posten hoe ze ervoor staan. De estafette is echter géén wedstrijd!
Fietsers en volgers krijgen de beschikking over een nauwkeurige routebeschrijving. Eén volgwagen blijft bij het team, verder zijn er per team nog twee begeleidingswagens en eventueel een motorfiets toegestaan. De route loopt over openbare wegen, deelnemers en begeleiders moeten zich houden aan het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens. Fietsers moeten ‘s nachts dus gewoon verlichting voeren.


Meer weten en inschrijfformulieren: Peter Engelen, tel. 06-25081079, e-mail: peter.engelen@quicknet.nl. En kijk op de website www.hrtcdok.nl