Terwijl Sjoerd Huisman Nederlands marathon kampioen werd waren wij een paar kilometer verderop ook op het ijs te vinden. De redactie van Fiets op de schaats?

Nee, gelukkig hebben we meer verstand van fietsen.
We wilden spectaculaire glij-foto’s maken met als onderwerp de Ice Spiker Pro banden van Schwalbe. Dat bleek moeilijker dan gedacht!
De 722 hi-tech wolfraam carbide pinnen die in de noppen zitten boden zo ongeloofelijk veel grip op het ijs dat glijden er gewoon niet inzat. Sterker nog, je hebt op het ijs bijna evenveel grip als op, zeg, nat asfalt. Je kan gewoon een bocht door en ook stevig remmen is geen probleem, zolang je alles maar met beleid doet.
Zo reden we vrolijk een rondje met wat jeugdige schaatsers door een prachtig ijzige omgeving. En inderdaad, al dat ijs heeft wel wat…

Toen we even later met twee fietsers nog even het bos in gingen bleek dat spijkerbanden niet alleen op open water hun nut hebben. Waar de ondergrond bevroren is en kuilen gevuld zijn met ijsplassen bieden de Ice Spikes bizar veel grip, voor het gevoel zelfs meer dan een gewone noppenband bij normale temperaturen. De strijd tussen de banden met- en de banden zonder spikes was dan ook niet eerlijk. Ondanks de extra rolweerstand die de spikes met zich meebrengen gaan ze zondag zeker mee. Wil je ze in het echt zien, kom dan ook naar de Specialized MTB tocht in Gulpen. Voor meer info over de banden klik hier.