In het Velodrome in Amsterdam ondergingen lezers van Fiets hun vuurdoop op de baan.


 


 


 


 

 


Het is maar goed dat oud-sprinter en instructeur Martin Benjamin pas na afloop van de baanclinic bij de balustrade de deelnemers laat zien hoe steil de baan in een bocht is! “Dat doe ik bewust niet vooraf”, zegt Martin. “Anders beginnen ze helemaal met trillende knieën aan de clinic.”


Aan dit uurtje baantraining op het Velodrome in Amsterdam doen niet alleen enthousiaste Fiets-lezers mee, ook een paar redactieleden zonder baanervaring sluiten zich aan. Het zestienkoppige gezelschap is een mix van jong en oud, man en vrouw. En terwijl in het Velodrome alles in gereedheid wordt gemaakt voor de slotavond van de Zesdaagse van Amsterdam, draaien de deelnemers hun eerste onzekere rondjes. Je ziet aan de strakke koppies dat iedereen in de groep het spannend vindt om op de baan te fietsen. Het is ook wennen, aan de doortrapper, het nerveuze stuurgedrag van een baanfiets, en natuurlijk aan de steile bochten. Gelukkig bouwt Martin zijn clinic zo op dat je al vrij snel het vertrouwen hebt dat je in de bocht heus niet onderuit gaat, zolang je maar vaart houdt.


Het gekke is dat je na een half uur tijdens een achtervolging eigenlijk alleen maar bezig bent om je voorganger in te halen (en zelf niet te worden ingehaald) en dat de angst helemaal weg is. Wat gaaf! Een ontzettend leuke ervaring! Dat waren veelgehoorde reacties na deze eerste kennismaking met de baan. Bij de clinic was het bijwonen van de slotavond van de zesdaagse inbegrepen En dat je dan, met je eigen verrichtingen in het achterhoofd, nog mee respect krijgt voor de prestaties van de zesdaagserenners, dat spreekt eigenlijk voor zich!


Kijk voor meer informatie over baanwielrennen op www.velodrome.nl