De Taipei Cycle Show en een fabrieksbezoek bij Giant. Genoeg redenen voor Fiets om even over te vliegen naar het Verre Oosten. De komende dagen op www.fiets.nl alvast de eerste impressies van deze trip, met wie weet nog nieuws voor 2008 of al over 2009!

Bijna vier jaar zijn we er mee bezig geweest, maar nu gaat het eindelijk gebeuren. Maandag openen de deuren van een van ’s werelds grootste carbonframebouwer zich voor Fiets. Een kijkje in de keuken, met hopelijk veel antwoorden op vragen over carbon. Want al is carbon inmiddels gemeengoed, veel vragen zijn nog niet beantwoord. Zoals bijvoorbeeld over de kwaliteit van een frame. Iets wat voor een gewone fietser op het oog niet te beoordelen is, maar ook door de geoefende redacteur vaak niet verder beantwoord kan worden dan met cijfers over sterkte en stijfheid. Maar dat verklaart niet altijd het verschil in prijs. Genoeg om te bespreken dus. Heb jij nog vragen over carbon, schroom dan niet die nog voor maandag te mailen naar m.kruithof@fiets.nl

De trip naar Giant kon gelukkig gecombineerd worden met een bezoek aan de Tapei Cycle Show. Dit zorgt niet alleen voor een verlenging van mijn verblijf hier, maar biedt ook alvast de mogelijkheid om nieuwtjes voor 2009 te scoren. Want Tapei is, in tegenstelling tot Friederichshafen, meer een beurs voor producenten dan voor handelaren. Azie laat zien waartoe zij in staat zijn en Europa en Amerika bepalen met welk merk het op de markt komt. Van horen zeggen gebeurt er dan ook veel achter ‘gesloten deuren,’ omdat fabrikanten zich nog niet in de kaart willen laten kijken. Morgen weten we of wij alvast een tipje van de sluier mogen oplichten.

Vandaag was grotendeels een reisdag. Hoewel ‘vandaag’, momenteel ben ik al 30 uur op. De reis van ruim 15 uur en het tijdsverschil van 7 uur hebben daarvoor gezorgd. Vanmiddag in Taipei niet naar de beurs geweest, waarvoor het net te laat was, maar even wezen cultuursnuiven. Laat het dan een molen zijn die ik hier als eerste tegenkom. Verder op zoek geweest naar de fietsenmerken in Taiwan. Helaas heb ik moeten constateren dat de Taiwanees liever op een scooter zit. Ze hebben daar hier zelfs speciale parkeerplekken voor. En dat is wel nodig ook, want er rijden er hier honderden. Toch raar, want hier komen vele Europese merken vandaan, wordt de grootste beurs van Azie gehouden en is de thuisbasis van zowel Giant als Merida. Gelukkig was een van de weinige fietsen die ik hier tegenkwam dan wel een Giant. Lijkt het er toch op dat ik in het goede land zit. Ik begon bijna te twijfelen.
Morgen hoop ik meer fietsen te zien en jullie op de hoogte te houden van het laatste nieuws.
(MK)