Dag drie in Taiwan is ingepland als een reisdag. De Giant fabrieken staan namelijk niet in Taipei, maar in de buurt van een andere grote stad, Taichung. Gelukkig kun je hier reizen met de hoge snelheidstrein die ook echt snel gaat (290 km/uur), dus in iets meer dan uur was ik verplaatst. Tijd genoeg om in gezelschap van Violet Liu, marketing manager van Giant, cultuur te snuiven in Lukang Town. En jullie nog wat leuke dingen te laten zien van Taipei Cycle Show.

Elke beurs heeft een trend. Soms is deze moeilijke te vinden, soms in het overduidelijk. Op Taipei Cycle Show 2008 was het absoluut geen probleem. Vouwfietsen zijn hier helemaal hot. Vooral voor forensen, maar zoals je op de foto kunt zien, ook racevouwfietsen worden steeds fraaier. En niet alleen het uitelijk is natuurlijk van belang, ook het gemak en de snelheid waarmee je vouwfiets in en uit elkaar kan en het formaat van de opgevouwen fiets. Of Nederland klaar is voor deze trend blijft natuurlijk de vraag. Dat kan natuurlijk ook nog even duren, want wie weet komt eerst de 2007 trend nog voorbij.

Volgens de 20ste beurs moest 2007 namelijk het jaar worden van de cruiser. Een stand zonder cruizer was hier toen bijna niet te vinden. Dit jaar moest je zoeken naar de cruisers, die duidelijk alweer van het toneel verdwenen zijn. Op de stand van Ideation Industrial vonden we nog een fraaie uitvoering. Deze 20″ lowrider is volledig gemaakt van staal, zelf het zadel. Misschien zit dat niet prettig, maar je moet er wat voorover hebben om gezien te worden.

Hoewel je het hier soms niet zou zeggen, speelt ook het milieu in Taiwan een steeds belangrijkere rol. En natuurlijk vraagt ook ‘het westen’ om steeds milieu vriendelijkere producten. Owleye springt hierop in met een fietslamp op zonne-energie. Twee uur in de zon moet genoeg energie leveren om de drie leds constant te laten branden voor 1 uur. 6 uur zon geeft je 3 branduren. Of dit lampje ooit de Benelux markt bereikt, is natuurlijk nog de vraag. Maar misschien kun je ze via www.owleye.com.tw wel bemachtigen…

De meeste fabrikanten van lampjes komen uit Taiwan en China, zo ook Q-Lite. Maar de kans dat dit lampje verwerkt als stuurdop ook naar Nederland komt is vrij groot. Q-lite is namelijk onderdeel van de Spanninga group met als thuisbasis het Friese Joure. Wie weet vind je het lampje binnenkort ook in de Nederlandse winkel. 

Niet heel erg bekend in Europa, maar wel in Azie is het schoenenmerk Exustar. En met de slogan: “Future of the Cycling Shoes” trek je uiteraard onze aandacht. Idee achter deze kreet is de SideWall zool. Door de zool in feiten door trekken naar de zijkanten van de schoen, moet de voet nog beter worden gefixeerd waardoor minder energie verloren zou gaan. Of het prettig zit en werkt? Daar komen we hopelijk binnenkort achter.


Morgen zal in het teken staan van het fabrieksbezoek aan Giant en mijn zoektocht naar alles over carbon. Dat je met carbon meer kan dan ronde framebuizen maken, weten we natuurlijk al langer. Een fraaie toepassing daarvan zie je bij de zitbuis van dit frame van Matrix. Wat verder de mogelijkheden zijn en alles wat we nog meer zouden willen weten over carbon en het bouwen van frames! Morgen hoop ik alles te weten en jullie alvast iets te kunnen laten zien..
(MK)