De tijd dat oud profs in Italiaanse cyclo’s al het prijzengeld wegkapen, is voorbij. Zowel prof als elite renners mogen voortaan in granfondo’s tot vijf jaar na hun laatste licentie alleen buiten mededinging meedoen.De tijd dat oud profs in Italiaanse cyclo’s al het prijzengeld wegkapen, is voorbij. Zowel prof als elite renners mogen voortaan in granfondo’s tot vijf jaar na hun laatste licentie alleen buiten mededinging meedoen.

Granfondo’s worden vaak gewonnen door oud profs. De Granfondo Inkospor Casciana werd vorig jaar bijvoorbeeld gewonnen door Raimonidas Rumsas. Hij werd in 2002 derde in de Tour de France en in 2003 geschorst wegens een positieve epo test. Andere renners in de top zes waren Mario Cipollini en Massimiliano Lelli.

Cyclo’s worden de laatste jaren steeds populairder. Het zijn wedstrijden, meestal gewoon op de openbare weg, waarvoor iedereen zich in kan schrijven. De deelnermers proberen het parcours zo snel mogelijk af te leggen. Voor de snelste renners zijn in verschillende leeftijdscategorieën prijzen te winnen. In sommige granfondo’s is inmiddels zoveel geld te verdienen, dat ze veel oud profs en topamateurs aantrekken.  De eerste prijs in de categorie 45-50 jaar, in de Gran Fondo New York, was vorig jaar een fiets van 6000 euro. De winnaar teste na de wedstrijd positief op epo.

Om oud profs te weren, hadden sommige cyclo’s eerder al op eigen houtje hun reglementen te weren. Zo zijn profs al langer niet meer welkom in de Dolomieten Marathon.