De fietsroute EuroVelo6 is in gebruik genomen. Deze 4000 km lange route voert van de Atlantische Oceaan naar de Zwarte Zee door maar liefst tien verschillende landen.

Een select gezelschap van honderd personen uit de politiek en de toeristische sector en de reisbranche fietste van 8 tot 14 oktober jl. diverse delen van de EuroVelo6 tussen Tuttlingen aan de Donau en Saumur aan de Loire als officiële opening. De route voert onder meer langs de kastelen van de Loire, de watervallen in de Rijn bij Schaffhausen en de historische steden aan de Donau. Hij begint in Saint-Brevin-Les Pins aan de Atlantische Oceaan en gaat naar Constanta aan de Zwarte Zee.
De EuroVelo6 is een pilot-project van het geplande netwerk EuroVelo, dat bestaat uit twaalf langeafstandfietsroutes die voeren tot in diverse uithoeken van Europa. Het totale net gaat maar liefst 60.000 kilometer aan bewegwijzerde fietsroutes bedragen.
Het netwerk EuroVelo is een initiatief van de Europeon Cyclists’ Federation (ECF), de federatie van Europese fietsersbonden. Ook de Nederlandse Fietsersbond is hierbij aangesloten. De Europese Unie ondersteunt de EuroVelo6. 
De EuroVelo6 is geen eenvoudig project: de route loopt over het grondgebied van Frankrijk, Zwitserland, Duitsland, Oostenrijk, Slowakije, Hongarije, Kroatië, Servië, Bulgarije en Roemenië. In totaal wordt de route gedragen door negentien verschillende toeristische diensten.
Een opmerkelijke partner is de SNCF, de nationale Franse spoorwegmaatschappij. De SNCF gaat zorgen dat het Franse deel van de EuroVelo optimaal gekoppeld wordt aan treinverbindingen met voldoende mogelijkheden om fietsen te vervoeren. De treinen zelf krijgen een lage instap, zodat fietsen zonder drempel de trein in en uit kunnen.

Inmiddels is een speciale site in de lucht: www.eurovelo6.org
Een overzicht van het totale, toekomstige netwerk van EuroVelo is te vinden op: www.eurovelo.org
EuroVelo6 zal ook onder de aandacht worden gebracht op de Fiets en Wandelbeurs, 3 en 4 februari 2007 in de Amsterdam-RAI: www.fietsenwandelbeurs.nl