Maar liefst 140 kilometer kunnen de deelnemers wegtrappen in de allereerste editie van de Hondsrug Marathon op 24 september. Voor Nederlandse begrippen een grote afstand voor een mountainbiketocht. De marathon is een prestatietocht met tijdregistratie. Er zijn ook kortere varianten.

De mountainbikemarathon voert door het afwisselende landschap van de Drentse Hondsrug. Samen met TFC ’t Kamrad en Stichting Wielerpromotie Oostermoer (TFC Gieten en Hondsrug Classic) zijn vier – volgens de organisatie spectaculaire – tochten uitgezet van 35, 55, 100 en 140 kilometer. De parcoursen lopen door een heel afwisselend, grotendeels onverhard en soms ruig gebied van de Hondsrug, met water, zand, modder en flinten. Alle deelnemers aan de 100 en 140 km rijden met een chip, zodat de tijden worden bijgehouden. Die worden na afloop gepubliceerd op de website. Deelnemers aan de kortere afstanden kunnen ook van de tijdregistratie gebruik maken; de deelnameprijs wordt dan gelijk aan die van de 100 of 140 km (15 euro bij voorinschrijving).
De Hondsrug Marathon start vanaf 8.30 uur tot 10.30 uur bij IJsvereniging Gieten-Bonnen in Gieten. Inschrijven is mogelijk via www.outdoordrenthe.nl.
Het evenement heeft wel geduchte concurrentie van de Shimano XTR Hel van Groesbeek, die op dezelfde dag plaatsvindt en tevens het NK MTB marathon is (kijk op deze site bij agenda/cyclosportief).
Meer info over de Hondsrug Marathon: www.outdoordrenthe.nl/evenementen/hondsrugmarathon.php