Een jaar na het grote succes van de première van de „Eddy Merckx Classic“ wielermarathon – onder het beschermheerschap van de beste wielrenner aller tijden – kunnen liefhebbers uitkijken naar de tweede editievan dit  wielerevenement. Als spectaculaire afsluiting van het wielermarathonseizoen 2008 wordt namelijk de tweede Eddy Merckx Classic op 7 september 2008 in Eugendorf verreden . Een nieuw hoogtepunt in SalzburgerLand voor zowel de profs als de amateurs.

Als op 7 september 2008 om 8 uur in Eugendorf het startschot voor de tweede Eddy Merckx Classic klinkt, zullen ongeveer 2.000 wielrenners uit heel Europa in het spoor van de voormalige wereldkampioen treden. Adembenemend is de 148 kilometer lange ronde om twee redenen. Letterlijk, omdat 2.200 m hoogteverschil overwonnen moeten worden, maar ook figuurlijk vanwege het uitzicht op bergtoppen, bossen in herfstkleuren en meren, die glinsteren in de herfstzon. Voor fietsers die de tijd willen nemen om hiervan te genieten is er ook een alternatieve variant van 110 km met 1250 m hoogteverschil.


Begin- en eindpunt zijn Eugendorf, gelegen vlakbij Salzburg. Daar worden de wielerhelden tijdens een groot feest op passende wijze gehuldigd. In het hele land wordt om deze tijd de boerenherfst gevierd, de muzikale en culinaire omlijsting daarvan zal ook aan de Eddy Merckx Classic bijdragen. De professionele organisatie is in handen van de SalzburgerLand Tourismus Gesellschaft, de Tourismusverband Eugendorf en de makers van de Chiba Alpencup.

Als hartstochtelijk skiër is Eddy Merckx jaren geleden verliefd geworden op de schoonheid van de regio en hij heeft dat nooit onder stoelen of banken gestoken. Daarom was hij ook bereid om beschermheer te worden van de nieuwe wielermarathon. De beroemde Belg, die zowel de Tour de France als de Giro d’Italia vijf keer heeft gewonnen, geldt als de meest succesvolle wielrenner aller tijden. Ook bij de Eddy Merckx Classic zal hij zijn kans grijpen om zelf mee te doen. „De zorgvuldig uitgekozen routes van 110 en 148 km door een prachtige natuur herinneren aan de topklassiekers Lüttlich-Bastogne-Lüttick en de Lombardei ronde, 2 van de mooiste routes ter wereld die ik gewonnen heb. Daarnaast dragen beide routes bij aan de kwaliteit en de aantrekkingskracht van de wielrenmarathons.“, aldus Eddy Merckx.

Fietsparadijs SalzburgerLand
Met de Eddy Merckx Classic bevestigt het SalzburgerLand zijn reputatie op het gebied van de fietssport. 6.000 fiets- en mountainbikekilometers slingeren door het SalzburgerLand en 26 goed gemarkeerde tochten completeren het ongekend veelzijdige fietsaanbod. Vijf van de bekendste fietstochten – Tauernradweg, Mozart-Radweg, Salzkammergut Radweg, Ennsradweg und Murradweg – lopen geheel of gedeeltelijk door het SalzburgerLand. De stad Salzburg werd vanwege haar meer dan 160 km lange fietspadennet al meermalen gekozen tot de meest „fietsvriendelijke“ stad van Oostenrijk.


Data en feiten „Eddy Merckx Classic“
Datum: 7 september 2008, 8.00 uur
Parcours: ronde over 148 km met 2.200 m hoogteverschil
 variant: ronde over 110 km – met 1.250 m hoogteverschil
Startgeld: vanaf €49 p.p.


Meer informatie over de Eddy Merckx Classic: www.eddy-merckx-classic.com.