Dumela betekent goedendag in Lesotho en dat is de titel van het nieuwe boek van wereldfietser Eric Schuijt. Hij heeft onlangs gefietst door Lesotho en het was vaak lopen, duwen, mopperen, ploeteren en vloeken. Vanavond geeft hij in zijn eigen winkel, De Vakantiefietser in Amsterdam, een korte lezing over deze expeditie.

De achterflap van het nieuwe boek van Eric Schuijt meldt het volgende: “Fietsen door een derdewereldland zoals Lesotho is zwaar. De wegen en voorzieningen zijn slecht en daarbij wordt een reiziger elke dag geconfronteerd met de donkere kant van het leven: armoede, aids, zwerfkinderen. Eric Schuijt ontdekt echter ook hoe mooi Lesotho kan zijn. Fietsend door het Afrikaanse landschap geniet hij van de stille bedrijvigheid op de glooiende goudgele akkers, in de verte de tijdloze rondavels; met de locale bevolking eet hij gerechten zoals Likahele en Papa met Mohoro; de onheilspellende ‘God-help-me-bergpas’ is een uitdaging die hij aanneemt. Maar die klim valt in het niet bij de helling van 35% naar de Mahlasela-pas. Met de nodige relativering slaat hij zich door tegenslagen van onbegaanbare wegen, gebrekkige informatie, sneeuwstormen en bevriezingsgevaar.
Eric Schuijt (1963) heeft vier jaar over de aardbol gefietst, door meer dan tachtig landen. Dumela is zijn vierde boek. Het liefst reist hij door landen waar niemand anders fietst, zoals Myanmar en Buthan. Als hij niet op de fiets zit, werkt hij in zijn winkel De Vakantiefietser in Amsterdam.”
ISBN 90 251 1008 8
www.uitgeverijholland.nl


De lezing begint om 20.00 uur op dinsdag 17 oktober. En vindt plaats bij De Vakantiefietser, Westerstraat 216, 1015 MS Amsterdam
www.vakantiefietser.nl