De Shimano FietsChallenge zit er weer op. Een nieuwe start- en finishlocatie en een nieuwe organisatie hebben bij ons, de Fiets-redactie, een dubbel gevoel opgeleverd.

Met een DJ, leuke dansacts, een prachtig nieuw parcours voor de racecyclo en een prima entourage bovenop het Drielandenpunt kun je zo in een paar woorden de sterke punten opnoemen van de MTB- en wegcyclo’s van het afgelopen weekeinde. Maar daar komen de meeste mensen primair niet voor. Die willen fietsen op een perfect uitgepijld parcours met voldoende bevoorradingspunten. En laten we daar niet omheen draaien: dat was ronduit onvoldoende georganiseerd.

Voor een goed begrip even wat achtergrondinformatie: omdat Shimano en Fiets allebei geen organisatoren zijn, hebben we een bureau ingehuurd dat de Shimano FietsChallenge onder onze paraplu in elkaar zet. Voorheen was dat Octagon, maar dat bedrijf haakte af. Vandaar dat we op zoek moesten naar een nieuwe partner. Interim Sports was onze keuze, maar heeft betrekkelijk weinig ervaring met het organiseren van een cyclo.

Dat geeft niet. Onze insteek was om op een nieuwe plek met een nieuwe ploeg de Shimano FietsChallenge een goede herstart te geven. Op en rond het Drielandenpunt was alles prima en sfeervol. Daar lag het probleem niet; alleen details waren verbeterpunten. Maar onderweg was het allemaal minder goed geregeld, met een groot aantal klachten als gevolg. Eigenlijk werd er niet geleverd wat vooraf was beloofd. Fiets is daar niet blij mee, maar een tussenevaluatie leert dat zij zelf ook niet staan te juichen van plezier.

Niet om te bagatelliseren, maar je kunt niet verwachten dat je iets ineens helemaal perfect kunt als je het voor het eerst doet. Om het maar met een positeve blik te bekijken: er valt nog genoeg te verbeteren. Daar hebben de deelnemers van afgelopen weekeinde niet zo veel aan. Vandaar dat we aandringen op een tegemoetkoming. Denk aan gratis deelname aan de toertocht volgend jaar of iets van gelijke strekking. En dan wel met goede bevoorrading, natuurlijk. We zijn ermee bezig!

Om positief te eindigen: er was ook heel veel wel goed. De locatie was top, net als het parcours. En het weer natuurlijk. Dat nemen we allemaal mee naar volgend jaar, met de dingen die beter MOETEN. Hou deze site goed in de gaten, we zullen de komende dagen wel vertellen wat we te bieden hebben.