Dinsdagavond is de Zesdaagse van het Noorden begonnen. Als je in één van de noordelijke provincies woont is dit een ideale gelegenheid om eens van het spektakel op de baan te genieten, zonder af te hoeven reizen naar de Randstad.

Het deelnemersveld bestaat uit een mooie combinatie van een aantal wereldtoppers die het volledige zesdaagsecircuit meedraaien, gelouterde profs uit het wegwielrennen en een aantal aanstormende talenten die in de toekomst mogelijk het vaandel over gaan nemen van Slippens en Stam, wat betreft het meedingen naar de overwinningen in de zesdaagsen.

Stam en Slippens zelf doen niet mee. Zij waren afgelopen weekeinde nog actief bij de wereldbekerwedstrijden in Beijing op de Olympische wielerbaan. Door hun afwezigheid zijn de Zwitsers Risi en Marvulli direct de gedoodverfde favorieten. Zij hebben ook al een mooie voorsprong opgebouwd tijdens de éérste avond. Aart Vierhouten staat samen met Beikirch op een derde plaats, in dezelfde ronde als de leiders. Servais Knaven staat 5e samen met Leon van Bon, van wie nog altijd niet bekend is of hij na deze week nog als wielerprof in actie komt. Mogelijk sluit hij zijn wielercarriere hier af zoals hij hem ooit begonnen is, op de piste. Matthé Pronk en zijn jongere broer Jos zijn ook te bewonderen in Zuidlaren. Vermoedelijk zullen zij een groot deel van de punten die te verdelen zijn achter de derny voor hun rekening nemen.

Er nemen twee belangrijke Nederlandse aanstormende talenten deel aan de zesdaagse. De bekendste van de twee is de Fries Wim Stroetinga, die zich aan de zijde van de zeer ervaren Duitser Andreas Kappes van zijn beste kant laat zien. Minder bekend, maar zeker getalenteerd is de jongste deelnemer Pim Ligthart. Deze West-Fries heeft zowel op de baan als op de weg al mooie dingen laten zien en maakt deze week aan de zijde van een zeer ervaren Duitser, Gerd Dِrich, zijn debuut in het zesdaagse geweld.

De zesdaagse is deze week nog iedere avond te bezoeken, in de Prins Bernhard Hoeve in Zuidlaren. Zondag, de finaledag, worden de wedstrijden overdag verreden. Naast het fietsen is er nog meer te beleven, zoals optredens en een kerstmarkt. Voor het precieze programma en verdere informatie kunt u terecht op www.zesdaagsevanhetnoorden.nl