Twaalf mountainbikers uit de voorsteden van Kaapstad (Zuid-Afrika) zijn op bezoek in Steenwijk voor een uitwisseling met twaalf bikers uit Steenwijk en omgeving. Ze volgen trainingen, waaronder een clinic van Bart Brentjens, gaan naar school en doen mee aan de Hondsrug Classic in Gieten op 7 oktober. In maart gaan de jonge Steenwijkers naar Zuid-Afrika voor de MTB Argus Tour in Kaapstad.

De uitwisseling is een initiatief van Stichting MTB Steenwijk 2000. Zij doet dit samen met de afdeling ELOS (Europa als Leeromgeving) van de Regionale Scholen Gemeenschap (RSG) en de afdeling Sport &Ontwikkelingssamenwerking van de Nederlandse Katholieke Sportfederatie (NKS).  De jongeren uit Zuid-Afrika wonen in de voorsteden van Kaapstad waar veel sociale problemen voorkomen. Door middel van sport hoopt men deze jongeren een andere kijk op de wereld en een beter toekomstperspectief te geven. Voor de Nederlandse jongeren zal het eveneens een leerzame ervaring zijn.
De Zuid-Afrikaanse jongeren gaan samen met de Nederlandse jongeren naar school en volgen dagelijks mountainbiketrainingen. Hier is een heel programma voor opgesteld van drie weken, waaronder dus een clinic van Bart Brentjens. Uitgangspunt is dat de jongeren elkaar vinden in het gezamenlijk sportbedrijven zonder dat afkomst en uiterlijk er toe doen.
Meer informatie: www.mtb-zuidafrika.nl; www.nks.nl (SportFriends-project) en www.Xplore.nl (stages en uitwisselingen).