Natuurlijk ga je op de fiets naar je werk als je een beetje op het milieu wil letten. Maar wat is het effect als je ook je biefstuk laat staan? We zochten het voor je uit.

Één auto per jaar

We legden onze vragen voor aan kennisspecialist duurzaam eten Corné van Dooren van het Voedingscentrum. Hij is voor ons gaan rekenen aan vijf voedingspatronen: 1) het huidige gemiddelde consumptiepatroon; 2) eten volgens de Schijf van Vijf; 3) flexitarisch eten; 4) een vegetarisch dieet en 5) een veganistisch eetpatroon.
Volgens het huidige consumptiepatroon eten mannen van 31 tot 50 jaar maar liefst 917 gram vlees per week. Die vleesconsumptie is goed voor een CO₂-uitstoot van 2,25 kilogram per dag. Vrouwen eten veel minder vlees, maar met 616 gram per week toch nog altijd meer dan het aanbevolen maximum van 500 gram uit de Schijf van Vijf. Volgens de berekeningen van Van Dooren kunnen mannen alleen al door volgens de Schijf van Vijf te gaan eten hun dagelijkse bijdrage aan de CO₂-uitstoot met 0,83 kilogram verminderen. Dit scheelt al 0,3 auto oftewel 2330 autokilometers per jaar. En bij de overgang naar een flexitarisch, vegetarisch of veganistisch eetpatroon zijn de besparingen die je als man kunt maken nog veel groter: van 0,4 via 0,7 tot wel 1 auto per jaar. Van de totale CO₂-uitstoot van onze voedselproductie neemt de veehouderij namelijk het leeuwendeel voor haar rekening. Vooral rundvlees van vleeskoeien levert een hoge uitstoot van broeikasgassen. De uitstoot van de broeikasgassen door de productie van zuivel en eieren is minder hoog dan die van vlees.

Flexitarisch, vegetarisch en veganistisch

Maar wat houden die eetpatronen met minder vlees of helemaal geen vlees precies in? Flexitariër ben je als je minstens één dag in de week geen vlees, vis, vleeswaren of vleessnacks eet. Dit zegt echter nog niks over je totale vleesconsumptie per week. In onze berekeningen zijn we uitgegaan van 400 gram vlees per week.
Als vegetariër eet je helemaal geen vlees, maar wel andere dierlijke producten, zoals zuivel en ei. Dit heet officieel lacto-ovo-vegetarisch. Sommige mensen die geen vlees eten, eten wel vis (pescotariërs).
Een veganistisch dieet bevat helemaal geen dierlijke producten, dus ook geen melk of eieren. Het voldoet niet aan de Schijf van Vijf, maar is door het ontbreken van dierlijke producten wel het meest milieuvriendelijk. Als man bespaar je een auto per jaar wanneer je veganistisch gaat eten. Voor vrouwen is, door hun toch al lage vleesconsumptie, de besparing lager. Zij komen hiermee op 0,8 auto per jaar. Bijna 90 procent van de Nederlanders eet al regelmatig ten minste één dag in de week geen vlees. En 55 procent eet drie dagen of meer geen vlees bij de warme maaltijd. Naar schatting is ongeveer 5 procent van de bevolking vegetarisch.

Lees het volledige Matigen met vlees-rapport in het meinummer van Fiets. Bestel deze direct in de webshop, zonder verzendkosten.