Op 18 mei 2011 om 20.00 uur wordt in de nieuwe locatie Cultuurpodium Groene Engel in Oss het Tiende Brabants Wielercafé gehouden.  Deze jubileumeditie staat volledig in het teken van de Brabantse wielerhelden René Pijnen, Jos van der Vleuten en Sanne van Paassen. Ook  wordt het volgende nummer gepresenteerd uit de serie ‘HELDEN, wielersport in Brabant’.

René Pijnen won Olympisch goud in 1968 in Mexico met Joop Zoetemelk, Fedor den Hertog en Jan Krekels in de 100 km ploegentijdrit. Hij reed de Tour en won vier etappes in de Ronde van Spanje. Daarna verlegde hij zijn successen naar de wielerbaan en won 72 zesdaagsen aan de zijde van Peter Post, Francesco Moser en Roger de Vlaeminck. Hiermee is hij de nummer twee in de eeuwige ranglijst van zesdaagsenwinnaars.

Jos van der Vleuten was een gedreven en aanvalslustig Tourrenner die het harde werk niet schuwde. Hij reed voor Televizier en Willem II-Gazelle en won onder meer het puntenklassement in de Ronde van Spanje. De verhalen van ‘De Vleut’ zijn kostelijk om naar te luisteren: geen blad voor de mond en alles in onvervalst Brabants.

Sanne van Paassen is naast Marianne Vos en Daphny van den Brand de derde Brabantse veldritvedette. Het afgelopen seizoen was zij de regelmatigste veldrijdster en won daarmee de wereldbeker. Interviewer Peet Kappen kijkt met het talent terug op de afgelopen winter en de doorbraak naar de wereldtop.

Met filmbeelden, muziek van de gebroeders Hertman en vaste columnist Jace van de Ven belooft het weer een gevarieerd wielercafé te worden. De zaal gaat open om 19.15 uur.

De kaartverkoop (entree € 7,-) start op vrijdag 8 april 15.00 uur via internet www.groene-engel.nl en aan de kassa van Cultuurpodium Groene Engel, Kruisstraat 15 in Oss. Omdat het Brabants Wielercafé steevast is uitverkocht, wordt aangeraden tijdig toegangskaarten te kopen.

 ‘HELDEN, wielersport in Brabant’ nummer 9 verschijnt op 18 mei tijdens het Brabants Wielercafé. Deze keer met verhalen over onder meer Jos van der Vleuten, Sanne van Paassen, Guus Bierings, Adrie van der Poel, Bobbie Traksel, Jan Pijnenburg, Adrie Roks en Janus Braspenninx. In de nieuwsbrief van april meer over de nieuwe HELDEN.

Volg het Brabants Wielercafé via www.brabantswielercafe.nl , www.twitter.com/josdelouw en www.facebook.com .

Foto: Cor Vos