Het Brabants Wielercafé presenteert op woensdag 25 april 2007 om 20.00 uur in zaal “’t Putje” in Oss samen met de Bibliotheek Oss en boekhandel Derijks weer een Brabantse wieleravond.

Na de succesvolle avonden met Peter Winnen en Jan Janssen wordt nu met onder meer Johan van der Velde en Piet van Katwijk teruggeblikt op de meest succesvolle Nederlandse wielerformatie Ti-Raleigh. Bovendien wordt het volgende nummer gepresenteerd van de Brabantse wielerreeks Helden. Ti-Raleigh, met ploegleider Peter Post, vormde een kwart eeuw geleden de beste wielergeneratie van ons land. Het waren de hoogtijdagen van de Nederlandse wielersport met successen van Raas, Knetemann, Zoetemelk, Kuiper en Van der Velde.
Johan van der Velde was in die gouden tijd het boegbeeld van Ti-Raleigh. Wie herinnert zich niet zijn rol als meesterknecht van Joop Zoetemelk? Of later, tijdens de Giro, de helse beklimming van een besneeuwde Gavia. Beelden die bij menig liefhebber nog op het netvlies staan geschreven. Een loopbaan die gekenmerkt werd door pieken en dalen. De West-Brabander die nog steeds kan rekenen op bewondering uit de wielerwereld schuift aan bij het Brabants Wielercafé. Over afzien op alle fronten en vertrouwen hebben in eigen kunnen.
Piet van Katwijk behaalde in het Ti-Raleighshirt negentien overwinningen en reed sterk in topklassiekers als Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen. Samen met zijn fietsende broers Jan en Fons zette hij het Brabantse Oploo op de kaart.
 

Deze avond presenteert het Brabants Wielercafé ook het volgende nummer uit de serie HELDEN.  Nummer 2, zomer 2007, bevat herinneringen aan het veel te korte leven van Bert Oosterbosch uit Eindhoven, de enige echte Bosschenaar die de Tour ooit reed, Frans Vos, een vader en zoon-verhaal van Toon en Gert-Jan Theunisse en de sportieve bloedband tussen de gebroeders Van Katwijk uit Oploo. Verder: bespiegelingen over de Acht van Chaam van 1965, de magie van het spel Tour de France, de shirtjesverzameling van wielerfotograaf Henk Theuns en het relaas van Stef Clement, nationaal tijdritkampioen en tourdebutant. Stoere en ontroerende wielerverhalen, afgewisseld met poëzie van Willie Verhegghe en Jace van de Ven.
 
Helden bestaat uit 92 pagina’s en wordt twee maal per jaar uitgegeven. Het nieuwe nummer is op 25 april voor € 8,95 te koop in zaal “’t Putje” en daarna onder meer bij boekhandel Derijks (0412-622431) en de Bibliotheek Oss (0412-622618). Via de website is Helden te bestellen: www.brabantswielercafe.nl . Voorverkoop van toegangskaarten voor het Brabants Wielercafé à € 5,00 vindt plaats in alle vestigingen van de Basisbibliotheek Maasland, waaronder de Bibliotheek Oss (0412-622618), en bij boekhandel Derijks (0412-622431). Telefonisch reserveren is mogelijk. Indien er nog kaarten beschikbaar zijn, zullen die op woensdagavond 25 april ook in zaal “’t Putje” worden verkocht. Wij heten u weer van harte welkom.