Even geen lichte carbon racer of high tech full suspension bike: dit is de Beixo Slim, volgen de fabrikant beixo een ‘sportieve stadsfiets, speels en stoer, maar bovendien zeer praktisch’.

Sneeuw en strooizout zullen deze fiets niet deren, modder en zand evenmin. De Slim is een fiets voor ieder seizoen. Hij heeft namelijk geen ketting, maar een cardanas. De pedaalkracht wordt overgebracht op een horizontale as, die op zijn beurt het achterwiel in beweging zet. De cardanas is keurig weggewerkt in het frame en is daardoor minder kwetsbaar dan een ketting. Met de slim verlegt beixo de creatieve grenzen van de stadsfiets. Waar andere fietsfabrikanten bestaande ontwerpen alleen nog maar verfijnen, gaan de ontwerpers van beixo de uitdaging aan om praktische oplossingen in een modern design te verpakken.

Zo heeft de Slim een vouwbaar stuur en inklapbare pedalen, waardoor hij weinig ruimte in beslag neemt. Wie in de binnenstad woont, heeft vaak geen tuin, geen schuur en geen fietsenrek voor de deur; de fiets moet mee naar binnen. De Slim staat dan niemand in de weg. Ook in de fietsenstalling blijkt het nut van deze innovatie: geen fietsenrek zo smal of deze fiets past er met zijn opgevouwen stuur wel tussen – zonder verstrengeld te raken in de remkabels van een ander. De Slim is ook ruimtebesparend door zijn veelzijdigheid, want de slim is in feite twee fietsen in één.

In de eerste plaats is het een strak vormgegeven stadsfiets voor het normale woon-werkverkeer, waarmee de bezitter best een beetje mag pronken. Maar dankzij de sportieve zit en het rechte stuur is dit net zo goed een tourfiets voor in het weekend.

De Slim wordt ter introductie geleverd met een stoere fietstas, die al net zo modern en praktisch is als de fiets zelf. Het woord fietstas is eigenlijk te oubollig voor deze Bootbag. De producent, Hebie, heeft er de prestigieuze Red Dot Design Award mee gewonnen. Ook is de Bootbag genomineerd voor de Designpreis in Duitsland. De modieuze tas is door het kliksysteem eenvoudig op de fiets te bevestigen. Dat beixo en Hebie elkaar hebben gevonden, is geen toeval. Beide merken combineren gebruiksgemak met een eigenzinnig design en vormen daarom een uitstekend span. www.beixo.com