In FIETS nummer 8 staat onder een kopje ‘knalstijf’ een test van de F4R-wielset van het Nederlandse Fast Forward (FFWD).

Daarin staat ook dat ‘daarnaast maakt het carbon de wielen erg duur. Het is en blijft slikken als je bijna € 1200,- voor een wielset moet neertellen’. Dan is dit een prettige mededeling: de wielen met FFWD naven kosten € 998,- per stel in plaats van de vermelde € 1198,- ( dit is de prijs met de duurdere en lichtere DT naven). Hier nog even de originele tekst.


Knalstijf
Bij de beschrijving van de F4R-wielset van het Nederlandse Fast Forward (FFWD) staat: Superstiff High Tensile TC35 Carbon. Vrij vertaald: knalstijf. En dat klopt als een bus. Na zo’n 1500 kilometer zijn de wielen nog helemaal ‘in vorm’. Ondanks bijvoorbeeld een tweetal criteriums met tientallen bochten op rode steentjes, met verwoestende sprints en flinke demarrages. Mooi. Want niets is vervelender dan om de haverklap naar de fietsenmaker te moeten om de spaken te laten spannen.
De F4R-wielset heeft 38 mm hoge carbon velgen met een aluminium velgrand (het gedeelte waarop de remblokjes aangrijpen). Het voorwiel telt 20 CX-Ray spaken van Sapim, het achterwiel 24. De nippels zijn van het type DT Pro Lock, de naven met vaste lagers komen van FFWD zelf en de as is van 7075-aluminium. De wielen zijn met de hand gebouwd door Zoran (zie ook het artikel over wielen bouwen in Fiets 2-2008).
Allemaal mooi, maar er zijn ook nadelen. Het voordeel van het carbon konden we echt niet ontdekken: licht zijn de wielen niet (ca. 1600 g) en van enig extra comfort was geen sprake. Daarnaast maakt het carbon de wielen erg duur. Het is en blijft slikken als je bijna € 1200,- voor een wielset moet neertellen. Als je een stel echt stevige wielen zoekt, kun je ook een wielset nemen met aluminium velgen en 36 spaken. En dan houd je flink wat geld over. Maar de F4R-wielen ogen natuurlijk wel lekker. (MG)


FIETS Testrapport:
Fast Forward F4R, € 998,-
Functionaliteit: [3 fietsertjes]
Prijs-kwaliteit: [2 fietsertjes]
FFWD Wheels, (NL) 038-4236447
www.ffwdwheels.com