Als troost neemt de Brit van HTC Highroad wel de leiderstrui over van Marco Pinotti. Manuel Belletti van Colnago sprintte naar de derde plaats, voor Roberto Ferrari (Androni) en Borut Bozic van Vacansoleil.

De lange rit stond in het teken van een monsterontsnapping van Sebastian Lang. De Duitser van Omega-Pharma Lotto kreeg na zes kilometer de zegen van het peloton en omdat hij niemand met zich mee kreeg begon hij aan een solo-onderneming.

Twintig minuten

Pas toen de voorsprong groeide richting de twintig minuten, kwam er een einde aan het lanterfanten in de hoofdmacht. Langzaam maar zeker dichtten de ploegen van de spurters de kloof en op 26 kilometer werd de Duitser gegrepen.

Dit gebeurde door een groepje van acht coureurs, onder wie de Fransman Jérôme Pineau (QuickStep) en de Belg Jan Bakelants (Omega-Pharma Lotto).

Samensmelting

De leiders kregen nauwelijks ruimte van de meute, waarin HTC Highroad en Garmin het tempo bepaalden. De samensmelting was op vijf kilometer van de meet een feit.

In de sprint nam Petacchi al snel de leiding. Cavendish leek de Italiaan te passeren, maar kwam net tekort. Petacchi staat nu op 22 ritzeges in de Giro.

De kans dat de derde etappe maandag ook eindigt in een massasprint is klein. Op weg naar Rapallo komt het peloton twee zware beklimmingen tegen. De Passo del Bocco op veertig kilometer van de aankomst is er zelfs één van de eerste categorie.

Bekijk de klassementen

© NUsport