Komend weekend worden in Hoogerheide de regenboogtruien weer uitgereikt. Shirin van Anrooij hoopt op het WK veldrijden bij de vrouwen onder 23 jaar de wereldtitel te veroveren. Voor editie 2 van Fiets spraken wij met de renster die dit crossseizoen zoveel indruk maakt. Een sneak peek.

Je hebt jarenlang aan triatlon gedaan. Wat vond je het leukste om te doen?
“Dat was dus het probleem: ik had niet echt een voorkeur. Ik heb daar nog steeds moeite mee en kan niet echt kiezen tussen wielrennen op de weg en het veldrijden. Ik vond eigenlijk alles leuk tot ik junior werd en een keuze moest maken. Ik heb toen gekozen voor hardlopen en wielrennen. Uiteindelijk kreeg ik de kans om bij Trek-Segafredo op de weg te mogen rijden en vanaf dat moment ben ik vol voor het wielrennen gegaan.”

Als triatleten een onderdeel moeten schrappen, is dat meestal het zwemmen.
“Dat vond ik ook helemaal niet erg, haha. Ik mis het totaal niet. Hardlopen vind ik nog steeds leuk om te doen, maar zwemmen… Ik zwom helemaal niet graag en ook veel te weinig om er echt goed in te worden. Eén keer in de week trainen was te weinig om echt van voren mee te kunnen doen, dus begon voor mij een wedstrijd ook vaak pas als ik uit het water stapte. Ik had op zich wel een goede techniek, maar miste gewoon de kracht in mijn armen. Het gevolg van gebrek aan trainingsuren. Ik heb er nooit echt de tijd in geïnvesteerd die ik wel in het lopen en fietsen stopte. Puur omdat ik het minder leuk vond.”

WK veldrijden Hoogerheide

Had je verwacht dat je nu al zó goed zou zijn?
“Nee. Je hoopt dat je na een goed wegseizoen ook een stap in het veldrijden hebt gezet, maar je weet nooit of de rest ook beter is geworden. Ik had zeker niet verwacht dat ik bijna ieder weekend op het podium zou staan in de wereldbeker, en zelfs enkele wereldbekerwedstrijden kon winnen. Ik had als doel om goed te zijn in het begin van het crossseizoen, of in ieder geval op niveau, maar eigenlijk ligt de focus op later in het seizoen. Ik hoop straks op het WK nóg iets beter te zijn, al is het afwachten of dat gaat lukken.”

Want alle crossers hebben het WK met rood omcirkeld in hun agenda.
“Iedereen deelt zijn seizoen anders in. Ik kwam uit een lang wegseizoen en begon later aan het crossen dan sommige concurrentes. Fem van Empel wilde er direct in de eerste wereldbekerwedstrijd al staan, zij komt uit het mountainbiken en heeft een heel andere aanloop gekend. Meestal in de kerstperiode en begin januari schuift het niveau van alle vrouwen dichter naar elkaar toe en zie je iedereen richting topniveau klimmen. Ik ben benieuwd hoe dat dit seizoen zal zijn en of anderen nog een stapje kunnen zetten. Of juist niet.”

(wij spraken Shirin voordat ze de knoop doorhakte om bij de beloften te rijden)

Je bent nog hartstikke jong maar hebt al zoveel bereikt. Waar ben je trots op?
“Af en toe sta ik er wel even bij stil, maar meestal ga je gewoon weer door en ga je op zoek naar nieuwe doelen. Ik denk dat ik het meest trots ben op mijn wereldtitel veldrijden bij de junioren, dat was echt heel speciaal omdat we daar als ploeg samen met trainer Marc Herremans echt naartoe leefden. Ook mijn Europese wegtitels (beloften) op de EK van afgelopen zomer waren bijzonder. Ik wilde daar goed zijn en wist dat ik sterk was, maar dat alles zó op zijn plek zou vallen… Misschien ben ik nog wel het meest trots op de stap die ik afgelopen seizoen heb gezet, los van alle uitslagen en medailles.”

Tot slot: wat hoop je nog meer te bereiken?
“De stap naar de top tien zetten in klassiekers is wel iets waar ik van droom en waar ik op hoop, maar het voornaamste doel is om de prestaties van vorig jaar te evenaren. Ik wil laten zien dat het geen toeval was dat ik in 2022 zo goed presteerde. Constant presteren, dat wil ik. In de klassiekers en meerdaagsen hoop ik ook nog een stukje beter te worden. Er is nog genoeg om te verbeteren en verder te ontwikkelen.”

Lees het complete interview met Van Anrooij in de nieuwste editie van Fiets. Bestel hier!