Hoe leer je ‘kids’ hard fietsen? Door ze het spelenderwijs te laten doen. Een van de beproefde methodes is de Dikke Banden race.


Tekst en foto’s Menno Grootjans

 


Deze vorm van ‘racen’ bestaat al sinds ‘de oudheid’. Dat wil zeggen: jongens en meisjes – voordat we ‘kids’ gingen zeggen- hebben altijd al ‘tegen’ elkaar gereden. Op weg naar school, na school in rondjes rond het huis tegen broertjes, zusjes of vriendjes. En de meest gepassioneerde onder ons organiseerden mini-tour de france’s. En veel buurtschappen, dorpen en steden hadden en hebben wedstrijdjes tussen ‘de jeugd’.

 


Tegenwoordig heeft de Rabobank dit soort koersjes geadopteerd. En er is zelfs een aparte website – http://www.rabodikkebandenrace.nl -waar al de ‘dikke banden’ wedstrijden staan aangekondigd. Zondag 21 september was er een in Tilburg ter ere van het feit dat zowel de stad autovrij was en de de 1e Bouwmeester Wielerronde van Tilburg plaats vond. De club die het organiseerde was TWC Pijnenburg.

 


Gekoerst werd er in vier leeftijdscategorieën. 6 en 7 jaar samen, 8 jarigen, 9 jarigen en 10 tot 14 jaar. 1, 2 of 3 rondjes over het officiele parcours waar later die dag de KNWU-renners streden. Een ronde was 2 kilometer. Een echte speaker, rugnummers, jury en een echte uitslag: net echt. De rennertjes kwamen vooral uit de buurt en met name van de basisschool Cleijnhasselt, net om de hoek. Verfrissend: gelukkig waren het niet allemaal Pedro, Danny of Alma’s , ook Ismael, Sarita en Mohammed reden mee. Juist: niet alleen is zo’n wedstrijdje goed voor de benen, ook het verstand wordt gevoed. Samen fietsen is ook een vorm van integratie.

 


En naderhand waren er dan wel bekers voor alle nummer 1’, echter alle kids kregen een oorkonde, T-shirt en een petje. Uiteraard in Rabo oranje…