Zoals aangekondigd in FIETS 4: alle 25 testrijders van de lezerstest 2008. Hier de eerste 10, op de volgende ‘pagina’ de overige 15!


Tekst Menno Grootjans, Peter vd Gaag, foto’s Edwin Haan

Jacob van der Zee (44) werkt als elektrotechnisch ingenieur en woont in Sneek. Jacob heeft tien jaar bij de elite-amateurs gereden, maar doet nu mee aan cyclo’s en toertochten. Dit jaar staat de Dolomieten Marathon weer op het programma. Zijn grootste fietsprestatie is het fietsen van de Marmotte en de Dolomieten Marathon in één week. Hij droomt ervan ooit nog een Cervélo R3 te bezitten en die moet dan zijn Colnago C50 vervangen.


Marko Jeletich werkt bij een bank en is daar verantwoordelijk voor het internetbanieren. De 40-jarige Amersfoorter reed vroeger wedstrijden, maar sinds de geboorte van zijn zoontje is het fietsen erbij ingeschoten. Hij werkt nu aan een comeback als toerfietser. Van het fietsen op zijn Tacx virtual reality-trainer kan hij bijna net zo genieten als van buiten fietsen. “Daar ga ik helemaal in op!” Marko is erg gecharmeerd van de Rohloff-naaf, hij moet daar alleen nog een bijpassende fiets bij zoeken.

Jur Lutterop is een echte klimmer die de lange, rechte polderwegen liever mijdt. Jaarlijks fietst de 36-jarige interim-manager uit Baarn 7000 kilometer bij elkaar. Hij traint op de schema’s van ‘onze’ FietsCoach Adrie van Diemen en sinds die tijd is zijn vermogen met ruim 50 procent verbeterd! Zijn fiets, de Scott CR1 Team Issue, is meteen ook zijn droomfiets. Jur is al in het bezit van zilver en brons in de Marmotte, maar gaat dit jaar voor goud.


Elie Tamsin, een joviale 46-jarige Bruggenaar, was eerst marathonloper, maar is door een blessure gaan fietsen. Elie, productverantwoordelijke in een textielbedrijf, is lid van twee wielerclubs en fietst 10.000 km per jaar. Een test in Fiets was voor hem aanleiding een Isaac Force aan te schaffen en daar heeft hij nooit spijt van gekregen. Toch is zijn droomfiets een titanium Serotta Legend.

Dennis-Jan Groen is bedrijfsleider bij een installatiebedrijf. Hij heeft als fietser voordeel van zijn schaatsachtergrond. “Daar heb ik geleerd om af te zien en daardoor kan ik in wedstrijden boven mezelf uitstijgen.” De 36-jarige inwoner van Achtmaal vindt zichzelf een echte materiaalfreak. Als hij niet sleutelt aan zijn eigen fiets, dan doet hij onderhoud aan de fietsen van zijn clubmakkers bij de Trappisten Trappers. Als zijn grootste prestatie ziet hij zijn gemiddelde van 41,6 kilometer bij een tijdrit.


Kasper Bijlsma, een 41-jarige Amsterdammer, is van beroep medewerker bij de Alarmcentrale. Fiets-lezers kennen Kasper misschien van zijn weblog van zijn Amerikaanse coast-to-coast-avontuur. Kasper rijdt op een Look 585 met als groep Campagnolo Record, maar zijn droomfiets is een Seven of een Italiaanse maatfiets. Zijn mooiste fietsmoment beleefde hij toen hij met zijn zoontje in de fietskar en met zijn vriendin boven op Mont Ventoux stond.

Rick Wieggers (42) woont in Wageningen en werkt als bodemkundig onderzoeker bij het onderzoeksintituut Alterra. Hij heeft dit seizoen erg weinig gefietst door de geboorte van zijn tweede zoon. “Na twaalf jaar op een stalen Pinarello gereden te hebben, wil ik dit jaar een nieuwe carbon fiets kopen en weer wat meer kilometers gaan maken.” Zijn droomfiets is een lichte fiets van circa 6 kg, het merk maakt hem niet zoveel uit. Hij is het meest trots op het rijden van de Dolomieten Marathon in 7 uur.


Uit Ooigem komt Pascal de Luycker. Hij is gepassioneerd van fietsen, zit al twintig jaar op de koersfiets en heeft verschillende keren de Marmotte gereden. Pascal rijdt zelf op een Sportivo Carbon met Campagnolo Chorus maar zou eventueel een Stevens willen. Met Campagnolo, dat dan weer wel.

De veertiger Tom Eisenburger uit Alphen aan de Rijn trapt per jaar tussen de 4000 en 6000 kilometer weg. “In een week meer dan duizend kilometer in de Alpen gereden, daar ben ik trots op”, stelt de beleidsmedewerker ruimtelijke ordening. Hij zou graag de Colnago C50 van Michael Rasmussen overnemen. “Het is mijn maat.”


Ric Immens uit Nieuwkoop, 35 jaar, is projectleider offshore. Hij rijdt op een Red Bull Pro SL, maar zou ooit een Colnago C50 willen bezitten. Ric heeft een triatlonachtergrond en fietst per jaar 3000 kilometer. “Ik vind het leuk om mee te doen en een groot aantal carbon fietsen in de praktijk uit te proberen”, verklaart hij zijn aanwezigheid.