Nieve liet Stefano Garzelli ruim een minuut achter zich. Beiden maakten deel uit van een vroege vlucht.

In het klassement deed Alberto Contador opnieuw gouden zaken. De renner van Saxo Bank schudde alle concurrenten van zich af op de laatste beklimming. Wel kwam zijn aanval te laat voor de ritzege.

Vincenzo Nibali, bij de start van de rit nog tweede in het klassement, was de verliezer van de dag. De kopman van Liquigas verloor ruim anderhalve minuut op Contador. Net als de afgelopen dagen was Steven Kruijswijk de beste Nederlander, nu passeerde hij als tiende de meet.

Weening en Hoogerland

Met liefst vijf zware beklimmingen kwam de rit van zondag in aanmerking voor het predicaat ‘koninginnenrit’. Tijdens de eerste col ontstond een omvangrijke kopgroep.

Onder de 26 durfals bevonden zich Johnny Hoogerland en Pieter Weening, beiden erg aanvalslustig deze Giro. Zij kregen gezelschap van onder anderen oud-winnaars Stefano Garzelli en Danilo Di Luca en de klimmers Nieve en Emanuele Sella.

Pas toen het verschil de tien minuten naderde (en Nieve virtueel in de roze trui reed), voerde Saxo Bank, de ploeg van Contador, het tempo enigszins op in de hoofdmacht.

In de kopgroep plaatste Hoogerland een demarrage op de Passo Giau, de op twee na laatste col van de dag en het hoogste punt van deze Giro. De coureur van Vacansoleil werd echter voorbijgereden door Garzelli.

Afvalrace

Ondertussen werd in het peloton het kaf van het koren gescheiden. Nibali nam afstand in een afdaling, maar kwam zichzelf tegen toen de weg omhoog begon te lopen; hij verloor de groep der favorieten daarna uit het oog.

Op de eerste stroken van de laatste col nam Nieve de leiding over van Garzelli. De Spanjaard deelde de beklimming goed in en bezorgde Euskaltel na de triomf van Igor Anton van zaterdag de tweede zege in evenveel dagen.

In de groep der favorieten toonde Contador opnieuw zijn suprematie. De renner van Saxo Bank liep snel uit op zijn rivalen, van wie Michele Scarponi het minst hoefde in te leveren (zes seconden).

In het klassement heeft Contador nu een marge van 4.20 op Scarponi. Op ruim vijf minuten staat Nibali voorlopig derde.

”Ik ben opgelucht. Er waren moeilijke momenten maar ik had mijn krachten goed verdeeld en ben tevreden met het resultaat”, keek ‘El Pistolero’ terug.

Maandag is er een rustdag, waarna het peloton dinsdag begint aan de zware laatste week.

Bekijk alle klassementen

© NUsport