We hebben deze info al vorig jaar gepubliceerd, maar zetten dit nu weer ‘bovenaan’ omdat wat voor de winter van 2007/2008 gold ook op de winter van 2008/2009 van toepassing is!

 Zoals aangekondigd in het artikel over crossfietsen in Fiets 10 -2007 (‘er zijn legio koersjes waarvoor je geen vergunning of licentie nodig hebt. Als dit nummer uitkomt, kun je op onze website een lijstje met adressen en data vinden. Kijk op www.fiets.nl.’), volgt hier de leidraad hoe je eens aan een veldrit kunt deelnemen.

Tekst: Menno Grootjans, foto’s Edwin Haan e.a.

Wie wil gaan crossen heeft eerder een goede basisconditie nodig dan een dure cyclocrossfiets. Dat zit zo: er zijn door heel Nederland en Vlaanderen voldoende crosswedstrijden die onder de reglementen van de nationale bonden of van de regionale bonden vallen. En vooral bij de kleine crossen – en dan hebben we het niet over de ‘super prestige’ of UCI-crossen- is het toezicht minder scherp dan bij wedstrijden op de weg. Het risico is ook minder groot: crossen gebeurt op zachte ondergrond, vaak op een veld of akker en iedereen rijdt er min of meer zijn eigen koers. Je zit elkaar minder in de weg dan op de weg. Starten kan dan vaak ook met een mountainbike, oude crosser of een omgebouwde wegfiets. Koersjes vinden plaats op zaterdag en zondag. Soms is er kleedruimte met een douche, soms ook niet. Veel crossen maken deel uit van een competitie die een aantal wedstrijddagen omvat. Crossen zijn er vanaf begin september tot eind januari.

Heb je geen licentie dan is daar vaak een aparte klasse waar je met een dagkaart kan starten. Een dagkaart met inschrijfgeld kost tussen de 2 en 5 euro. Door die dagkaart ben je verzekerd, al varieert dat van wedstrijd tot wedstrijd. Stel je van die verzekering niet te veel voor; zeker niet bij de wedstrijden die niet officieel onder de de KNWU of BWB vallen. Dat kan meestal ook niet omdat de meeste organisaties zeer low budget werken. Uiteraard is er wel altijd EHBO aanwezig! Heb je twijfel: vraag het na en zorg zelf voor een goede verzekering. Er zijn ook bonden die zich echt richten op de liefhebbers. ‘De verstandhouding der Noorderkempen’ heeft een kalender voor wielertoeristen; wedstrijdjes zijn er in plaatsen als Overbroek, Wuustwezel en Meer (www.kies.nu/vdn. )

Wedstrijden zijn ingedeeld in categorieën, naar leeftijd. Als voorbeeld: de volgende informatie hebben we van veldrijden.startpagina.nl, bij de ‘regio zuid-holland’.
 

Categorieën
Categorie A:
Alle renners van 17 jaar (junioren) en ouder tot en met 39 jaar
En renners van 16 jaar (1991) die in 2008 junior worden
waarbij leeftijd bij de start van de competitie bepalend is.
Uitsluitend veldritfiets(28 inch wielen, max. bandbreedte 34 mm).
Categorie B:
Alle renners van 40 jaar en ouder plus 15 en 16 jarigen (nieuwelingen)
En renners van 14 jaar (1993) die in 2008 nieuweling worden
waarbij leeftijd en licentie bij start competitie bepalend is
Uitsluitend veldritfiets(28 inch wielen, max. bandbreedte 34 mm). 
CategorieC:
Alle renners (geen rensters) met een mountainbike (26 inch wielen)
CategorieDames:
Alle vrouwen, Junior dames en Nieuweling meisjes,
En rensters van 16 (1991) en 14 jaar (1993) die in 2008 respectievelijk
Junior dame of Nieuweling meisje worden fiets naar keuze.
 

Wedstrijdjes duren maximaal een uur: ook hier weer zuid-holland als voorbeeld
12.00 uur voor categorie B – – -40 minuten
12.01 uur voor categorie Dames – – -30 minuten
13.00 uur voor categorie A -50 minuten
14.15 uur voor categorie C – – -50 minuten

Nog even wat reglementen:

. KNWU licentie, club/sponsor tenue en schaalhelm verplicht.
. Bij geen officiële KNWU licentie is een dagkaart á 3 EUR verplicht.
. Men mag altijd in een hogere categorie van start gaan.
. Renners mogen maximaal aan twee categorieën deelnemen.
. Startvolgorde aan de hand van eerste 10 van het klassement.
. Bij defect uitsluitend reserve materiaal toegestaan bij jury.

Heel veel info over koersjes vind je op www.cyclocross.info, www.cyclocrossonline.be , veldrijden.startpagina.nl , www.veldrijden.comm en  www.wielrenneninwestbrabant.nl  . De foto van de ploeterende auteur is genomen tijdens de Vijf Eiken-cross in Dorst. Deze wedstrijdjes beginnen begin november!