Nu de licentie-overeenkomst met adidas is afgelopen, komt het Franse Mavic met een eigen schoenen- en kledinglijn. Boegbeeld bij de schoenen is de Noorse coureur Thor Hushovd. Met hem testten we de Zxellium SSC.

Maar voordat we aan de slag gingen op de fiets, keken we bij eerst even rond bij Mavic in Annecy hoe die opvallende schoen is gemaakt. Dit zijn de losse onderdelen, die aan elkaar worden genaaid en geplakt tot er een zogenaamde upper is gemaakt (rechts op de foto).

De upper wordt in elkaar gelijmd en genaaid voordat deze op de zool wordt geplakt. Opvallend is de carbon hielconstructie, die men Energy Lock noemt. Je hiel blijft perfect op zijn plek dankzij het carbon.

Dan wordt de constructie met de machine op de zool geplakt en handmatig nageklopt.  

De schoen lijkt natuurlijk als twee druppels water op de adidas-schoenen die Mavic voorheen in opdracht produceerde. Ze zijn supercomfortabel en met de carbon zool ook superstijf. Ook het gewicht bevalt: 193 gram in maat 8. De Huez-versie is zelfs nog een beetje lichter. Helaas zijn de gaatjes voor de schoenplaatjes nog steeds te ver naar voren geboord, zodat je weinig speelruimte hebt om ze naar wens te monteren.

En rijden maar! Samen met Thor Hushovd reden we een mooie lus door de omgeving van Annecy. Wat Hushovd van zijn schoenen vindt, hoor je hier.