Bijna zesduizend mensen vertrokken gisteren in Wageningen voor de Jan Janssen Classic, een record. Nog nooit deden er zoveel mensen mee aan de toertocht. Jan zelf was er natuurlijk ook, hij werd in het zonnetje gezet omdat hij precies veertig jaar geleden de Tour de France won.

“De Tour winnen heeft mijn leven veranderd,” zei Jan Janssen nadat hij de dvd over zijn Tourzege in ontvangst had genomen. Wat had Janssen geweest als hij die bewuste dag in juli ’68 niet Herman van Springel in het tijdrijden had geklopt? Een zeer goede wielrenner, dat zeker. Maar was er nu een Jan Janssen Classic met Peloton d’Honneur geweest?

Op de herdenkingsbijeenkomst in Wageningen, ter gelegenheid van de veertigste verjaardag van Jans Tourzege, waren ze er allemaal. Oud-profs van de Club van 48, familie en voormalige concurrenten. Ze reden met elkaar een ronde van 50 kilometer en keken terug op toen. Zoals Jo de Roo. “Ik heb een mooie loopbaan gehad, maar zoals Jan was er geeneen.”

Terwijl de VIP’s met Janssen en onder motorbegeleiding de route aflegden, deden de overige 5800 deelnemers dat allemaal op hun eigen manier en hun eigen afstand. En genoten van het weer, de organisatie en de route. Want dat blijft de JJC: een gemoedelijke toertocht op een prima startlocatie. De organiserende toerclub Wageningen is een ingespeelde club. Was er niks op aan te merken? Details. TCW zou eraan kunnen denken de startende fietsers niet de aanvoerroute naar de parkeerplaatsen te laten oversteken. Nu onstond er een enorme file.

Maar dat maakte eenmaal op de fiets niet meer uit. Na afloop speelde weer als vanouds de studenten-jazzband, at men een broodje worst en werd Jan Janssen dus in het zonnetje gezet. Om meteen daarna naar huis te gaan om Nederland-Rusland te kijken. Maar da’s een andere verhaal.


Een filmpje van de uitreiking van de dvd over de Tour van 1968 vind je hier. De dvd ligt voor 9,99 in de winkel.