Italiaanse passie voor een Hollands prijsje, kan dat echt? Ja hoor, kijk maar naar deze Wilier Montegrappa. Voor 1300 euro haal je deze racer in huis, ideaal om je eerste kilometers op te maken.

Dat een Italiaanse fiets niet per definitie duur is, bewijst deze Montegrappa van Wilier. Hij heeft geen schijfremmen, geen carbon frame en gewoon nog tien kransjes op de cassette. Neemt niet weg dat de aluminium racer strak afgewerkt is en Italiaanse passie uitstraalt. Wilier uit Rossano Veneto bestaat sinds 1906 en is herkenbaar aan de hellebaard op de balhoofdbuis. Wilier heeft al zolang ik mij kan herinneren een eigenzinnige, opvallende uitstraling. Het is zo’n typisch gevalletje you love it or you hate it. De matzwarte lak van mijn Montegrappa is voorzien van sierlijke witte en rode decals (hij is er ook in het grijs-groen) en het aluminium laswerk ziet er keurig verzorgd uit.

De velgremmen? Die doen prima hun werk. In deze prijsklasse kom je soms ook mechanische schijfremmen tegen, maar die halen het niet bij velgremmen. Ze zijn prima af te stellen en bovendien een stuk lichter dan schijven. Alleen maar voordelen dus. De geometrie van de Montegrappa is vriendelijk, en eerder comfortabel dan racegericht. Dat wil zeggen dat je iets meer rechtop zit dan op een hardcore racer. En dat is wel zo fijn als je nog aan de houding moet wennen. Tegelijk rijdt en stuurt hij goed strak, zeker voor een opstapmodel.

De machinekamer is voorzien van een Shimano Tiagra-groepset, gecombineerd met een compact (50/34) FSA-crankstel. De schakelprecisie en de ergonomie van de shifters is in deze klasse serieus verbeterd de laatste tien jaar. Sterker nog, het schakelt en remt zo goed dat je je soms afvraagt waar je eigenlijk al die dúre spulletjes voor nodig hebt.

De Montegrappa is vernoemd naar een Alp in de buurt van de Wilierfabriek, een lastige beklimming met segmenten van 12 procent. Als de weg omhooggaat, zul je het grote minpunt van deze fiets aan den lijve ondervinden. Deze Wilier is namelijk niet een van de lichtste. Maar met een lichtste versnelling van 34 voor en 32 achter kun je gelukkig alle tijd nemen om boven te komen.

Specificaties Wilier Montegrappa

Pluspunten: een echte Wilier, net laswerk
Minpunten: zwaar, smal zadel
Prijs: € 1300,-
Frame/voorvork: aluminium/carbon
Gewicht: 9,8 kilo (excl. pedalen)
Groep: Shimano Tiagra 4700 2x10s, 50/34, 12-32, FSA Vero-crankstel, Shimano R-312-remmen
Wielen: Wilier Triestina MRX-30
Banden: Vittoria Zaffiro Pro 4 25mm
Zadel en -pen: Selle San Marco Monza
Stuur en -pen: Promax Alu/Promax Alu
Maten: XS,S,M,L,XL
Eindcijfer: 6,8
Meer informatie op de website van Wilier.