Als je je bij het kopen van een fiets laat leiden door je emoties, geef je al snel meer geld uit dan nodig. Laten we dat nou eens niet doen. Deze drie opstappers uit Fiets 07 hebben zo’n mooie prijs dat je misschien nog wel wat overhoudt voor een nieuwe helm, schoenen of een goed zadel. Vandaag: Trek Domane AL 3 Disc.

Als je de drie testfietsen naast elkaar zet, valt gelijk op dat de Trek Domane AL 3 Disc van de drie het meest exclusief, modern
en raceready oogt. De lak, geometrie en styling doen denken aan die van de duurdere Treks van carbon. De typische uitstulping op de balhoofdbuis die overloopt in de bovenbuis geeft deze Domane een luxe uitstraling. De fiets is voorzien van verschillende nokjes, voor spatborden, een tasje op de bovenbuis en zelfs een bagagedrager.

Daarnaast heeft hij een ruime tire clearance, ofwel: je kunt flink brede banden monteren. Standaard wordt hij geleverd met 32 millimeter banden van Treks huismerk Bontrager, die geven de fiets qua comfort een behoorlijke boost. Volgens Trek kun je tot 35 millimeter gaan, ik heb zo het idee dat het zelfs nog iets breder kan. Maar goed, pas hier wel mee op en overdrijf het niet.

De Domane zit qua geometrie en afmontage ergens tussen de Trek-gravelbike Checkpoint en de meer racegerichte (en duurdere) Emonda ALR in. Voor een scherpe prijs krijg je een breed inzetbare racefiets met potentie op verschillende vlakken. Met een andere set banden en accessoires kun je hem een behoorlijke gedaantewisseling laten ondergaan. Wat altijd blijft, is de relaxte geometrie, die je als vanzelf vrij rechtop in een ontspannen houding op het zadel zet. En hij mag dan vrij zwaar zijn, de Domane AL voelt desondanks lekker lichtvoetig en reactief aan.

De mechanische schijfremmen functioneren op zich voldoende, maar je hebt minder remkracht dan bij de remmen van de andere twee fietsen. Tijdens het testen moesten we de remmen blijven afstellen. Het is gewoon allemaal net wat minder verfijnd dan bij de hydraulische variant. De verschillende rem- en schakelkabels lopen richting hun plek van bestemming door de onderbuis van het frame. Ze hebben daar geheel vrij baan, wat zorgt voor gerammel tegen het aluminium. De kabels zouden intern dus wel wat beter geleid mogen worden.

Eindconclusie: de Trek Domane AL 3 Disc geeft je een goed beginpunt, waar je nog jaren op kunt voortbouwen. Die paar mindere punten waar we tegenaan liepen, zijn wellicht zaken die je na verloop van tijd wilt upgraden.

Trek AL 3 Domane Disc

Pluspunten: premium uitstraling, lichtvoetig
Minpunten: geen kabelgeleiding, mechanische schijfremmen
Adviesprijs: € 1149,-
Frame/voorvork: aluminium/carbon
Gewicht: 10,6 kilo (excl. pedalen)
Groep: Shimano Sora R3000 9s, 50/34, 11-32, 160/160mm
Wielen: Formula RX-512 naven met Bontrager Affinity Disc TL-velgen
Banden: Bontrager R1 32mm
Zadel en -pen: Bontrager P3 Verse Comp/Bontrager Comp alu
Stuur en -pen: Bontrager Comp VR-C/Bontrager Elite
Maten: 44, 49, 52, 54, 56, 58, 61

Bekijk meer op de website van Trek.