Voor Fiets 04 hebben we meerdere racefietsen getest, waaronder deze Aerfast.4 van Storck. Hij is net even anders. Is-ie ook snel? Je leest het hieronder!

Mijn eerste reactie bij het zien van de Aerfast? “Bruut!” Vind jij hem juist foeilelijk? Dat kan ook. Het is in ieder geval een opvallende verschijning die de hoofden doet draaien. Zie die metallic lak eens schitteren in de zon! En dan die enorm brede vorkpoten, en platte onderbuis en zitbuis. Dit moet wel een snelheidsbom zijn. De hoge DT Swiss-wielset maakt het geheel af. Gevoelsmatig heb je bij aerofietsen altijd het idee dat het frame knalhard is. Dit valt bij de Aerfast heel erg mee. Sterker nog, het balhoofd is eerder aan de slappe kant.

Desondanks voelt de fiets vinnig aan bij het aanzetten en stuurt hij vrij reactief. Althans, onder normale omstandigheden. Tijdens een fikse februaristorm spelen er andere zaken. Het grote zijdelingse oppervlak van de Aerfast maakt hem heel gevoelig voor zijwind. Zelfs rustig een reepje eten is dan al een hels karwei. Heb je net een hand van het stuur als je achter een hoog gebouw vandaan komt, dan kan je dat duur komen te staan. Ook in de bochten zorgt dat grote zijoppervlak bij harde wind soms voor nerveus rijgedrag.

Maar genoeg geklaagd, want eenmaal op kruissnelheid (windje in de rug) heb je op de Aerfast toch vooral de neiging om steeds harder te gaan rijden. Het gejoel en gekletter van de hoge wielset motiveert je iedere keer weer om een tandje bij te steken en je plat onderin de beugel te leggen. De fiets is zeer compleet afgemonteerd, met een aerocockpit uit één stuk, een Di2 12-speed groepset en heel dikke wielen. Een unieke fiets voor een al even specifieke doelgroep die gewoon net even wat anders wil.

Specificaties Storck Aerfast.4 Pro Disc:

Pluspunten: gave verschijning, uitstekende wielset
Minpunten: zijwindgevoelig, geen bevestigingspunt computer
Prijs € 6999,­
Frame/voorvork: carbon/carbon
Gewicht: 7,75 kg (compleet excl. pedalen)
Groep: Shimano Dura­Ace Di2 R9250, 52/36, 11­30, 160/160mm
Wielen: DT Swiss ARC 1600 Spline
Banden: Continental Grand Prix 25mm
Zadel en -pen: Selle San Marco Short Fit
Stuur en -pen: RBSU Aerfast.4
Maten: XS, S, M, L, XL, XXL

Lees hier meer over Storck.

Indrukwekkende voorvork.
RBSU Aerfast.4 stuur.
Aerfast.