Het Australische merk MAAP bracht een paar jaar geleden een alternatieve collectie op de markt voor haar gebruikelijke race-collectie. Vandaar ook de naam Alt_Road, wat staat voor alternatief. MAAP wat bekend staat om haar diverse en kleurrijke designs, wil ook met deze collectie eruit springen met de nadruk op kwaliteit waarborgen en wanneer je van de fiets afstapt dat je er casual genoeg uit ziet om direct een hapje te gaan eten. Gemaakt voor het bikepacken en gravelrijden!

De 1/2 Zip Jersey

Het shirt is anders dan ik gewend ben, het heeft een 1/2 rits in plaats van de gebruikelijke rits van onder naar boven. Ziet er leuk uit en moet je stijl zijn, maar het zal niet prestatiebevorderend zijn. Gewoon een grappig design. Het shirt bestaat voor 49% uit nylon, 4% elastaan (wat zorgt voor de elasticiteit en rekbaarheid van het shirt) en bestaat voor 47% uit merinowol. Hier maakt MAAP gebruik van hun gepatenteerde NATURALMATCH® merinowoltechnologie wat zorgt voor elasticiteit, zacht voelende stof, ademend vermogen en vocht afvoerende eigenschappen.

Bij het aantrekken van het shirt merk je dat deze wat losser zit dan een gebruikelijke wielershirt, het voelt erg zacht aan en er zit een duidelijke stretch in. Voor bikepacken of het rijden over gravelwegen wil ik niet altijd een strak aerofit shirt aan. Daarom is dit een erg fijn alternatief, het zit namelijk erg comfortabel. Je ziet genoeg kledingmerken inspelen op deze behoefte. Wel zit het shirt wat warmer en door de halve ritssluiting beperk je dat je tijdens extreem hete dagen je shirt volledig open kunt doen om wat rijwind te vangen. Wat wel erg prettig is dat door de merinostof het shirt bij zweet snel droogt en je het niet snel koud krijgt mocht je wind vangen.

Het shirt heeft zoals gezegd dus een halve rits, drie ruime zakken op de achterkant waar je voldoende spullen kwijt kan voor jouw avonturen zonder dat deze door gaan hangen. Erg goed afgewerkt! Tevens zit op de achterkant nog een vakje met een rits voor je belangrijke spullen. De mouwen blijven ondanks dat er geen gripper of het een aerofit heeft goed op zijn plek zitten. Aan het uiteinde van het shirt is er gekozen voor een minimale silicone gripper, maar zorgt ervoor dat het shirt niet omhoog kruipt tijdens het rijden. Tot slot vind ik het design erg leuk, maar het moet je smaak zijn.

Ik draag maat medium en in de kleur Dark Teal. Het shirt kost 175 euro en is veelzijdig door de merinostof die MAAP gebruikt, veel ruimte om spullen mee te nemen voor jou bikepack avontuur en ga je veel plezier mee beleven.

Prijs: €175,-
Kleur: Black en Dark Teal
Maten: XS t/m XXL
Meer informatie: MAAP Alt_Road 1/2 Zip Jersey

De Cargo bibshort

De Cargo bibshort heeft zijn volledige intrede gemaakt in de fietsenindustrie. Waar ik in het verleden nog onze redacteur hoorde zeggen ‘waar heb je zulk extra zakken op de broek nou voor nodig?’, weet ik dat hij na het zelf ervaren helemaal om is en deze broek erg graag draagt tijdens het gravelen met als voornaamste reden dat je extra spullen mee kan nemen en makkelijk voor het grijpen is.

MAAP heeft in hun Alt_Road-collectie dus ook een cargo bibshort zitten. Deze broek is volgens MAAP echt gemaakt voor het gravelrijden en bikepacken. Er is gebruik gemaakt van 72% polyamide en 28% elastaan, daarnaast heeft het dezelfde zeem als de race-versie, namelijk de gepatenteerde 3D thermogevormde zeem met meerdere (3 lagen) dichtheid – OEKO-TEX® gecertificeerd. Ik draag van MAAP maat medium, ik vind het prettig als de broek strak zit en veel compressie geeft. Toen ik deze broek aandeed moest ik even wennen, omdat deze erg strak zat en echt moeite moest doen hem aan te krijgen. Deze zit strakker dan ik gewend ben van de MAAP wielrenbroeken. Wanneer je hem eenmaal aan hebt voel je duidelijk de compressie. Op de rechterbroekspijp zit een mooi afgewerkt vakje met ritssluiting, handig om je pinpas of andere kleine benodigdheden in kwijt te kunnen. Hier had ik liever een eenzelfde zak gehad als op de linkerbroekspijp. Dit is een open zak en voorzien van een mesh-constructie zonder dat je ziet wat er in je zak zit. Hier is voldoende ruimte om je mobiel in weg te stoppen en benodigde voeding als gels of repen. De achterkant van de bretels zijn voorzien van een mesh-constructie om ademend vermogen toe te voegen en extra zweten tegen te gaan. Daarnaast zitten hier ook nog twee kleine vakjes om spullen in op te bergen, om eerlijk te bekennen heb ik hier geen gebruik van gemaakt.

De broek voelt strak, maar comfortabel aan. De gripper houdt de broekspijpen goed op zijn plek, echter met de compressie die de broek al heeft was de gripper niet nodig geweest. Tijdens de lange ritten van 100+ kilometer kreeg ik soms wat irritatie aan de rechterkant bij de zeem. Wat precies de aanleiding is kom ik niet achter en met de raceversie waar nagenoeg dezelfde zeem in zit ervaar ik dit niet. Wellicht heeft het te maken met hoe de zeem tijdens de productie in de bibshort is genaaid en kan er misschien een klein foutje zijn gemaakt.

Al met al is het gewoon een erg fijne broek met veel mogelijkheden qua opbergruimte en is voorzien van een goede zeem. De broek kost 265 euro.

Prijs: €265,-
Kleur: Black en Gumwall
Maten: XS t/m XXL
Meer informatie: MAAP Alt_Road Cargo Bibshort