Als je zo min mogelijk zware objecten wilt meenemen tijdens een fietstocht is een lichtgewicht slot in combinatie met een fietsalarm de oplossing.

Na wat zoekwerk kocht ik op bol.com een Goods for Life exemplaar voor € 24,-.

Het apparaat kent zeven verschillende gevoeligheid- en geluidniveaus die allemaal goed werken. Het instellen gaat lastig omdat nergens aangeven wordt welke stand er is ingesteld. Eenmaal klaar, werkt het als een tierelier. Bij aanraking van de fiets of bij een lichte beweging klinkt er een snoeihard waarschuwingssignaal (max 113 db). Zelf heb ik de reactie gezien van iemand die per ongeluk aan mijn fiets kwam. Hij sprong letterlijk een paar meter achteruit.

Het alarm valt vrij groot uit (95x42x23 mm) maar het totale gewicht van 120 gram valt dan weer mee. In de ontvanger, die aan de fiets wordt bevestigd, zitten 3AAA batterijen, in de zender een 27A knoopcel. De bediening gaat eenvoudig. Links drukken om de zender in te schakelen, rechts om het alarm uit te schakelen.

Verschillende tonen maken duidelijk in welke stand het alarm staat. De waterdichtheid blijkt na gebruik in de afgelopen zes maanden, dik in orde. Een tip, monteer het alarm onder het zadel, dan valt hij minder op.

Dit alarm is o.a. te koop via deze link naar Bol.com