3D-printers worden steeds geavanceerder. Zo geavanceerd zelfs dat studenten van de Technische Universiteit Delft een stalen fiets hebben kunnen printen.

Een team van vijf studenten, Harry Anderson, Stef de Groot, Ainoa Areso Rossi, Sjoerd van de Velde en Joost Vreeken, heeft in samenwerking met 3D-printbedrijf MX3D in drie maanden een roestvrijstalen frame ontworpen en geproduceerd. De printmethode, met roestvrij staal is een nieuwe procédé en het project was er op gericht om de mogelijkheden van deze methode te onderstrepen.

“3D-printen is in populariteit enorm toegenomen het laatste decennium”, zegt Anderson in een persbericht. “Maar voor diegenen die middelgrote en grote objecten wilden printen zitten er nog altijd flink wat haken en ogen aan de technologie. Met deze methode van 3D-printen is het wel mogelijk om dergelijke metalen objecten te maken, met bijna totale vormvrijheid.”

De ultieme test, fietsen over de kinderkopjes in de binnenstad van Delft, heeft de levensvatbaarheid van de geprinte fiets bewezen. De rit op het futuristische rijwiel, dat qua gewicht overeenkomt met een gemiddelde stalen fiets, was met reden de lakmoesproef, want voor de studenten draaide het project om meer dan academisch resultaat.

De Groot: “Het was voor ons belangrijk om een functioneel object te ontwerpen, voor dagelijks gebruik. Als studenten in Nederland kwamen we al gauw op de fiets uit. Een fietsframe is een goede test voor deze technologie omdat er allerlei complexe krachten bij komen kijken.”

 

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Aqj8Vok1bKM]