Hoofdredacteur Rodrick de Munnik is in Japan om de introductie van elektronisch Dura-Ace bij te wonen. Elke dag vind je hier een verslag terug. Vandaag het eerste deel: op bezoek bij Shimano deel 2.

Als je denkt dat Shimano alleen fietsspul maakt, zit je verkeerd. Ze zijn ook goed in vissen: (carbon) hengels en uitmuntende molentjes. Hier de testbaan, met vis in de vijver.

Wij, een selectief gezelschap wielerjournalisten, zijn er echter niet om te vissen, maar we volgen workshops over de nieuwe Dura-Ace groep en spreken met ontwerpers.

Ook maken we een rondje door de fabriek. Niet alle onderdelen van Shimano worden in China of Taiwan gemaakt. Het dure spul, dus Dura-Ace en XTR, wordt hier in Sakai gefabriceerd. De reden is dat de kwaliteit zo beter in de gaten kan worden gehouden. Het maakt de groepen wel duurder, want een gemiddelde Japanse arbeider verdient 5.000 euro per maand! Over de fabriek zelf later meer. Wel een helm op!

Tot slot gaan we met de grote baas dineren. Niet veel mensen weten dat Shimano een echt familiebedrijf is. In elke geleding zit wel een Shimano. Zij gaan na de universiteit eerst naar Europa of de VS om daar een poosje bij een dealer het vak te leren. Zo ook Yozo Shimano. Dat is de grote baas, die goed weet wat hij wil. Hij studeerde in Chicago en heeft toen hij bij Schwinn werkte de mountainbikescene zien opkomen. Na een paar sake ontfutselden we hem aardige zaken. Bijvoorbeeld dat Shimano concurrent Campa financieel ondersteunde toen het daar midden jaren negentig wat slechter ging! De rest, na nog meer sake, is voor mannen onder elkaar 🙂